London protiv rušenja taksi?

Izvor/medij: RTV BN
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: London protiv Beograda? Ko kaže?

Velika Britanija je na nedavnom sastanku zemalja Kvinte, koju, osim te zemlje, čine još i Francuska, Njemačka, Italija i SAD, spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije, pišu Večernje novosti.

Prema navodima lista, iako su se protiv ovih nameta u protekla tri mjeseca, sa manje ili više odlučnosti, izjasnili mnogi zvaničnici članica EU, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda.

Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su, saznaje nezvanično list, za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posljedice očekuju ako u narednih danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije.

Protiv toga je, prema ovim saznanjima, izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus.

Novosti pišu da Velika Britanija ne želi jake i samostalne države u regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama, te ocjenjuju da sve dok London bude držao ovakav kurs i davao podršku nerazumnoj kosovskoj politici ne treba očekivati napredak u dijalogu.

List podsjeća da je Velika Britanija u avgustu prošle godine stopirala redovnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu Kosovu i uputila protest Surinamu koji je povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

S druge strane, London je očekivao od Beograda da se pridruži zemljama koje su u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije protjerale ruske diplomate.

Britanci su, takođe, tražili podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu.

Članak indeksiran 21. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org