Neprovjereno

London protiv ukidanja prištinskih taksi

London protiv ukidanja prištinskih taksi
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
21.02.2019

Portal Alternativna televizija je 20.02.19 objavio tekst pod naslovom:

London protiv ukidanja prištinskih taksi

Velika Britanija je na nedavnom sastanku zemalja Kvinte, koju, osim te zemlje, čine još i Francuska, Njemačka, Italija i SAD, spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije.

Prema navodima "Večernjih novosti", iako su se protiv ovih nameta u protekla tri mjeseca, sa manje ili više odlučnosti, izjasnili mnogi zvaničnici članica EU, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda. 

Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su, saznaje nezvanično list, za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posljedice očekuju ako u narednih danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije. 

Protiv toga je, prema ovim saznanjima, izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus. 

"Novosti" pišu da Velika Britanija ne želi jake i samostalne države u regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama, te ocjenjuju da sve dok London bude držao ovakav kurs i davao podršku nerazumnoj kosovskoj politici ne treba očekivati napredak u dijalogu. 

List podsjeća da je Velika Britanija u avgustu prošle godine stopirala redovnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu Kosovu i uputila protest Surinamu koji je povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine. 

S druge strane, London je očekivao od Beograda da se pridruži zemljama koje su u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije protjerale ruske diplomate. 

Britanci su, takođe, tražili podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu. 

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
21.02.2019
Raskrinkali smo:
Neprovjereno
Osvježeno:
prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 9 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 14 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan