Neprovjereno

London protiv ukidanja taksi Prištine

London protiv ukidanja taksi Prištine
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
21.02.2019

Portal IN4s je 20.02.19 objavio tekst pod naslovom:

London protiv ukidanja taksi Prištine

Da je Velika Britanija ta koja daje podršku taksama rekao je šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da su upravo Ostrvljani ti koji su stopirali zaključak o ukidanju taksa na sastanku Kvinte

Velika Britanija je na nedavnom sastanku predstavnika zemalja Kvinte (Francuska, Njemačka, Italija, SAD i Velika Britanija) spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije.

Iako su se protiv ovih nameta u protekla tri mjeseca sa manje ili više odlučnosti izjasnili mnogi zvaničnici članica Evropske unije, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posljedice očekuju ako u narednim danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije. Protiv toga je izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus?!.

Ne otkrivajući o kojoj je zemlji riječ, predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je rekao da postoji prikrivena podrška taksama na KiM od strane jedne evropske države, ali i pojedinih krugova u SAD iz stare administracije.

“ To nije slučaj sa sadašnjom američkom administracijom koja je apsolutno protiv taksa. I pismo koje je potpisao Palmer i ono što pričaju Tramp i Bolton jasno govori da su oni protiv taksa“, kazao je Vučić.

Da je Velika Britanija ta koja daje podršku taksama rekao je šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da su upravo Ostrvljani ti koji su stopirali zaključak o ukidanju taksa na sastanku Kvinte. On je dodao i da postoje zemlje koje podržavaju dijalog Beograda i Prištine, kao Francuska i Austrija, i one koje žele da se cijela stvar što prije završi – Velika Britanija i Njemačka.

Najnoviji potez Londona ne čudi istoričara i profesora Aleksandra Rastovića, koji kaže, za „Novosti“, da je to samo nastavak stare britanske politike prema Balkanu koja je, sa manjim prekidima, trajala kroz cio 19. i 20. vijek, a nažalost i sada u 21.

“ Velika Britanija je bila i inicijator zloglasne rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN sa namjerom da se cio srpski narod predstavi kao genocidan, a na poslednjoj sjednici o KiM u SB vidjeli smo kako nastupa njihova ambasadorka. Pokojni akademik Milorad Ekmečić je tu politiku antisrpstva prema Balkanu nazivao rukavcem rusofobične politike. Britanija, inače, ne želi jake i samostalne države u našem regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama. I sve dok bude držala ovakav kurs i bude davala podršku nerazumnoj kosovskoj politici, ne treba očekivati napredak u dijalogu“, ocijenio je Rastović.

Britanija je, prošlog avgusta stopirala redovnu sjednicu SB UN posvećenu srpskoj južnoj pokrajini i uputila protest Surinamu, državi koja je prva povukla priznavanje Kosova, a na drugoj strani – od Beograda je očekivala da se pridruži njihovom apelu zemljama širom svijeta da u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, učine isto što i oni, odnosno, da protjeraju ruske diplomate. Takođe je tražila podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu.

Predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom je ideja o razgraničenju. To je naša zvanična ponuda – izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz napomenu da eventualna linija razgraničenja još nije napisana niti utvrđena.

On je rekao da je predsjednik Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način za kompromis, ali da se to nije razradilo u dijalogu.

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
21.02.2019
Raskrinkali smo:
Neprovjereno
Osvježeno:
prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Test na koronavirus nije jeftiniji u Njemačkoj nego u Srbiji

Društvenim mrežama posljednjih dana je cirkulisala fotografija na kojoj se navodno vidi ...

02.07.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 1 dan

Klikbejt
MMF nije rekao da  je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi

Iza naslova na portalu IN4S

01.07.2020 prije 2 dana