MASAKR NA MARKALAMA ORGANIZOVAO ALIJA: Cilj je bio optužiti Srbe! Zvaničnici UNPROFOR-a, UN i pripadnici Armije BiH kasnije negirali krivicu VRS! (VIDEO)

Izvor/medij: Kurir
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Zna se ko je kriv za Markale, al' i dalje poriču

U napadu na sarajevsku pijacu Markale 1994. godine, za šta je brzopotezno optužena Vojska Republike Srpske, stradalo je 66, a ranjeno 140 osoba. Mnogo godina potom zvaničnici UNPROFOR-a ali i predstavnici Armije BiH negirali su da postoje dokazi da su Srbi krivi za taj masakr, naprotiv.

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića tvrdio je pred Haškim tribunalom, da su napad na Markale, u zimu 1994, organizovali Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali Armije BiH.

Pod pseudonimom KW-586, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, svedok je izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94, bio u obezbeđenju Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Karadžić je u sudnici citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svedok zaista bio u jedinici "Biseri".

KW-568 tvrdio je da je imao priliku da čuje šta su predsednik Predsedništva Izetbegović, njegov sin Bakir, poglavar Islamske verske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

Izetbegovića i ostale, svedok je optužio da su planski izazivali civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, i u Srebrenici, da bi optužili bosanske

Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO u korist Muslimana.

"Najsnažniji uticaj" na Izetbegovića, po svedoku, imao je reis-ul-ulema Cerić. Izetbegovićev glavni cilj bila je da se isposluje intervencija Zapada na strani Muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici, provociranjem Srba da uzvrate vatru na civilne objekte, uključujući bolnice.

Bivši mirovni izaslanik UN u Jugoslaviji Jasuši Akaši izjavio je na suđenju Mladiću, da 1994-95, vlada u Sarajevu, s ohrabrenjem iz SAD, nije želela dugoročni sporazum o primirju u BiH, za razliku od Srba.

Japanski diplomata tvrdi je i da je istraga UN utvrdila da su granatu na Markalama mogle da ispale obe zaraćene strane.

Nikada nije sprovedena nezavisna istraga o tom napadu, kao ni posle eksplozije gotovo na istom mestu krajem avgusta 1995. godine, koja je poslužila kao pokriće za masovne napade avijacije NATO-a na Republiku Srpsku.

Članak indeksiran 20. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org