Pseudonauka

MITROPOLIJA I DRUGE EPARHIJE U CRNOJ GORI MOLITVOM PROTIV EPIDEMIJE KORONA VIRUSOM

MITROPOLIJA I DRUGE EPARHIJE U CRNOJ GORI MOLITVOM PROTIV EPIDEMIJE KORONA VIRUSOM
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
25.03.2020

Portal Dan je 21.03.20 objavio tekst pod naslovom:

MITROPOLIJA I DRUGE EPARHIJE U CRNOJ GORI MOLITVOM PROTIV EPIDEMIJE KORONA VIRUSOM

U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je ove sedmice arhijerejskim protoprezviterima, starješinama hramova i upravama manastira Mitropolije akt o molitvi i zvonjenju zvona povodom epidemije.
– U ove dane, kada se cijeli svijet suočava sa opakim virusom koji je odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva širom svijeta, naša Sveta Crkva se moli Gospodu našem Isusu Hristu, koji je Jedini pravi Ljekar duša i tijela, da pokaže milost svoju, zaustavi širenje ove opake bolesti i pomiluje sav ljudski rod. Ovim vam se nalaže da na kraju svakog bogosluženja, prije samog otpusta, naglas čitate molitvu protiv epidemije, sastavljenu od strane njegove Svetosti Patrijarha rumunskog Danila - stoji između ostalog u mitropolitovom obraćanju sveštenstvu, stoji na sajtu Mitroplije crnogorsko-primorske.
Takođe, podsjećajući na svjedočanstvo drevnog crkvenog predanja o zvonjenju zvona za vrijeme raznih epidemija (npr. kuga i španjolka), aktom se nalaže da u svim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od dva časa, zvone zvona, u trajanju od pet minuta, do okončanja epidemije.
– Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vrijeme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov: „Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom”. Molimo se pred desnicom Svetog Jovana Krstitelja i ćivotom Svetoga Petra, da nam u ovom Časnom postu svima podari pokajanja, kao i za zdravlje svih vas i svega naroda - zaključuje mitropolit Amfilohije.
Ž.J.

Iskušenje i izazov
Poslije objave nekih medija da je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije od 16. marta u samoizolaciji, vladika je potvrdio da se u novonastaloj situaciji pridržava preventivnih medicinskih uputstava, da se dobro osjeća i da nema nikakvih simptoma Korona virusa. Pored toga, na sajtu Mitropolije stoji:
– Poštujići rečena uputstva pojačaću molitvu za ozdravljenje svih oboljelih. Koristim priliku da pozovem sve vjerne da poštuju savjete svojih ljekara i da se i ovom prilikom oslone na Božije milosrđe i Svete tajne Hristove koje su izvor zdravlja i vječnog života. Treba nam dosta razboritosti ali bez uznemirenosti i panike. Neka i ovo iskušenje bude izazov da pokažemo ljubav jedni prema drugima da bi Gospod primio naše molitve i brzo odagnao od nas svaku bolest darujući nam zdravlje, međusobni mir i bratsko razumijevanje - rekao je vladika Joanikije. On je dodao i da je neumjesno postavljanje pitanja u nekim crnogorskim medijima kako je ušao „u našu zemlju”.
– Ja sam ušao u svoju zemlju, u moju Crnu Goru i u moju od Boga povjerenu mi Eparhiju -navodi vladika Joanikije.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
25.03.2020
Raskrinkali smo:
Pseudonauka
Osvježeno:
prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 16 sati

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 1 dan