NAORUŽANI ALBANCI UPALI U SELO U OKOLINI KURŠUMLIJE! DOŠLO JE DO PUCNJAVE I DEMOLIRANE SU SVE KUĆE U TOM SELU!

Izvor/medij: Vesti net
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Nije bilo rata u Kuršumliji

Naoružani Albanci su upali u kuršumlijsko selo Rastelica u sredu ujutru, javlja Prva televizija.

Dopisnica beogradske televizije navodi da je došlo do pucnjave i da su demolirane sve kuće u tom selu.

Dodala je i da su raspoređene jake policijske snage.

Prema njenim rečima, napadnuto je još jedno selo, a jednom meštaninu je ukraden traktor.

Proteklih godina su lokalni mediji upozoravali na ovakve događaje i prenosili svedočenja meštana koji tvrde da ih niko ne štiti i da je Žandarmerija povučena, kao i da su od nadležnih tražili da se snage bezbednosti vrate.

Albanci iz podujevske opštine svakodnevno upadaju na prostor kuršumlijske opštine i kradu drva, piše portal prokupljenadlanu.rs.

Ti upadi su u poslednje vreme najčešći u reonu sela Dobri Dol, koji je na obroncima Radan planine.

Za poslednjih petnaest dana čak tri puta su policijske patrole oduzele traktore i motorne testere, a osumnjičeni su prošli sa manjim novčanim kaznama.

“U reonu sela Dobri Do bukvalno svaku noć Albanci iz podujevske opštine upadaju i kradu drva. Kažu pomažu nam, jer ovih dana mi tokom dana obavljamo legalnu seču u tom reonu“, kaže direktor Šumske uprave u Kuršumliji Nebojša Mihovilović.

Kako je ovaj prostor prilično neprohodan, a nalazi se na samoj administrativnoj liniji između uže Srbije i Kosova i Metohije, obezbeđuju ga Vojska i policija, koja je za poslednjih petnaest dana zaplenila tri traktora i tri motorne testere.

Ipak, ono što je najzanimljivije je da su traktori nakon sedam dana vraćeni vlasnicima, a ostale su zaplenjene testere.

U Osnovnom tužilaštvu u Kuršumliji je potvrđeno da su traktori vraćeni, jer „nisu predmet krivičnog dela i zbog njih ne mogu da se kazne osumnjičeni“.

 

“Traktorima se ne seku drva, već motornim testerama koje su zaplenjene- rečeno nam je u Osnovnom tužilaštvu u Kuršumliji.

Ova opština se u dužini od 102 kilometara graniči sa KiM i kako je reč o planinskom području iz godine u godinu Srbija šume muku muče sa Albancima koji upadaju na ovaj prostor i kradu drva, a rešenja za zaustavljanje problema gotovo da nema.

„Žandarmerija je povučena, od tad Albanci često upadaju“

Grupa kosovskih Albanaca upala je na imanje poljoprivrednog gazdinstva porodice Lučić u kuršumlijskom selu Trpeze i ukrala dva bika.

To je rekao stanovnik tog sela Radoš Lučić.

On je agenciji Beta rekao da se incident dogodio u ponedeljak oko 15 časova, a da su posle krađe, Albanci otišli ka podujevskom selu Krtica.

„Na livadi u blizini porodične kuće nalazilo se desetak krava.

Albanci su iz šume pratili moje kretanje i iskoristili su priliku kada sam ostavio stoku samu na livadi“, kazao je Lučić dodavši da su kradljivci neopaženo ušli u selo.

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do Radovan Jelić kazao je da meštani sela Trpeze strahuju zbog incidenta i smatraju da je njihova bezbednost ugrožena.

„Albanci sa Kosova su pre nekoliko godina upali u ovo mesto i iz vatrenog oružja ubili Dušana Mićunovića, dok je čuvao stoku. Tada su ukrali nekoliko krava i stado ovaca“, rekao je Jelić.

On je naveo da je posle tog napada, u Trpezama bila stacionirana Žandarmerija koja je u međuvremenu povučena iz sela.

„Od tada su upadi kosovskih Albanaca učestali.

Poučeni iskustvom od ranije, imamo razlog da strahujemo. Mislim da je samo sreća da se Lučić nije našao u blizini, prilikom odvođenja bikova. Mi smo ovde potpuno nezaštićeni i prepušteni sami sebi“, rekao je Jelić.

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do najavio je da će meštani od opštine Kuršumlija i nadležnih državnih organa zatražiti da se u selo Trpeze vrati Žandarmerija.

„Mora država što hitnije da reaguje, dok ne bude kasno. Albanci će sigurno nastaviti da upadaju i pljačkaju naša sela. Ovim incidentom su napravili prolaz , pa će doći sutra ili za neki dan. Oni nas prate i osmatraju i znaju gde se ko od nas nalazi“, naveo je Jelić.

Meštanin Trpeza Radoš Bašović (56) rekao je da Albanci sa Kosova naoružani vrše upade po kuršumlijskim selima i šumama.

„Naoružani i sa stražama, seku šumu na našoj teritoriji. Jednom prilikom su sa oko 200 metara udaljenosti pucali na mene rafalnom paljbom, dok su sekli moju šumu.

Oni nikad ne prelaze ovamo bez oružja“, rekao je Bašović.

On je kazao da su meštani Trpeza u strahu posle jučerašnjeg incidenta.

„Strepimo i strahujemo da se ne ponovi slučaj od ranije. Strahujemo za naše porodice i našu stoku“, kazao je Bašović.

Po rečima meštana, kosovski Albanci su pre desetak dana upali i u selo Merdare, u kome su iz štale porodice Milačić ukrali kravu.

Policija se još uvek nije oglasila povodom tih incidenata a po nezvaničnim informacijama, istraga je u toku.

Članak indeksiran 28. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org