“NOVOSTI” SAZNAJU: Albanski teroristi spremali napad na vojnu bazu?

Izvor/medij: Novosti
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: Ko kaže da je pronađeno oružje za napad na vojnu bazu?

U kući u selu Depce kod Preševa otkriveno zakopano naoružanje terorista OVPMB. U blizini "Pečenog brda" pronađene automatske i poluautomatske puške i dve bombe

SKRIVENO oružje, za koje se veruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namenjeno za nove napade, pronađeno je zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo - saznaju "Novosti".

Prema našim saznanjima, "štek" je otkriven u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža. Pronađene su dve automatske puške - američki "tompson" i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje, koje su poslate na veštačenje. Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti. Sve to bilo je zakopano na dubini od šezdesetak centimetara u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru.
Pažnju naših operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze "Pečeno brdo" i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namera da naši vojnici budu meta napada. Takođe, u blizini je i administrativna linija, što omogućava da se, u kratkom vremenskom periodu, eventualni teroristi prebace sa KiM na područje sela Depce i obrnuto. Put koji se nalazi uz ovu kuću inače intenzivno koriste krijumčari koji akciznu i drugu robu švercuju između KiM i područja Preševa.
 

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo naoružanja pripadnika OVPMB koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. godine. 

Najviše borbi tada se vodilo upravo u okolini Preševa.

Pobuna je ugušena 2001. godine, kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste. 

Nakon što je pobuna ugušena, manji deo oružja koje su koristili teroristi predat je državnim organima, dok je ostatak arsenala prebačen na Kosovo i Metohiju ili je sakriven na jugu centralne Srbije, najčešće na teško pristupačnim mestima u blizini administrativne linije. 

GNjILANSKA GRUPA

REDžEP Aliju, jedan od komandanata OVPMB u Preševu, poznat je kao deo Gnjilanske grupe OVK kojoj se na teret stavlja najmanje 80 ubistava civila, ali i otmice, silovanja, mučenje i zlostavljanje. Zločini za koje su bili optuženi pred srpskim pravosuđem počinjeni su u drugoj polovini 1999. godine, posle okončanja sukoba na KiM. Žrtve su im uglavnom bili Srbi, ali i "nelojalni" Albanci i Romi. Alijuu se za ove zločine sudilo u odsustvu, ali je u njegovom slučaju presuda bila oslobađajuća.
 

NE POSEĆUJE KUĆU

VLASNIK napuštenog objekta u kojem je oružje bilo sakriveno sa porodicom živi i radi u Francuskoj. 

Prema saznanjima srpskih operativaca, on ima i kuću u Gnjilanu, u kojoj živi jedan od njegovih sinova, ali u rodno Depce, gde se nalazi sporna kuća, niko od njih ne dolazi.

Članak indeksiran 08. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org