Neprovjereno

Novosti: Zaplenjeno oružje – spremali napad na vojnu bazu?

Novosti: Zaplenjeno oružje – spremali napad na vojnu bazu?
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
08.02.2019

Portal B92 je 19.01.19 objavio tekst pod naslovom:

Novosti: Zaplenjeno oružje – spremali napad na vojnu bazu?

Sakriveno oružje za koje se veruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namenjeno novim napadima, nađeno je zakopano u podrumu u opštini Preševo

To pišu "Večernje novosti".

Prema saznanjima lista, oružje je otkriveno u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža. 

Pronađene su dve automatske puške - "tompson" i PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje koje su poslate na veštačenje. Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti, a bilo je zakopano u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru. 

Pažnju operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze Pečeno brdo i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namera da naši vojnici budu meta napada. U blizini je i administrativna linija što omogućava da se u kratkom periodu eventualni teroristi prebace sa KiM na podrucje sela Depce i obrnuto. 

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo naoružanja pripadnika OVMBP koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. Pobuna je ugušena 2001.kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste.Nakon toga, manji deo oružja koje su koristili teroristi predat je drzavnim organima dok je ostatak arsenala prebačen na KiM ili je sakriven na jugu centralne Srbije.

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
08.02.2019
Raskrinkali smo:
Neprovjereno
Osvježeno:
prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 7 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 12 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan