Oficir sa pristupom osetljivim podacima NATO povukao je pare sa računa, promenio identitet i NESTAO

Izvor/medij: Blic.rs
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Oficir je nestao, ali prije 35 godina

Kapetan američkih vazduhoplovnih snaga, koji je bio umešan u tajno planiranje i analizu kontrole NATO i koji je poslednji put viđen 1983, pronađen je u Kaliforniji. Vilijam Hauard Hjuz, bivši službenik sa pristupom osetljivim podacima, uhapšen je u svojoj kući nakon istrage o prevari i lažnom identitetu koji je on koristio, saopšteno je iz američkog vazduhoplovstva.

Hjuz, koji je 9. januara 1983. optužen za dezerterstvo, pritvoren je u vazduhoplovnoj bazi Trevis u Ferfildu. On je tokom Hladnog rata radio u komandnim i komunikacionim sistemima za nadzor, a specijalizovan je za nadgledanje radara. Kad je nestao, imao je 33 godine i nije bio oženjen, preneo je “Foks njuz”.

Poslednji put je viđen u Albukerkiju u leto 1983, kad je povukao sa računa više od 28.000 dolara, nakon što se vratio sa dvonedeljnog odmora u Evropi. Upravo je završio posao u Holandiji, gde je radio sa službenicima NATO na letelici za upozorenje na čestice u vazduhu i kontrolu. Trebao se vratiti u Albukerki do avgusta te godine.

Portparolka Specijalnih istraga vazduhoplovstva rekla je da nema indicija da je Hjuz radio za Sovjetski savez niti da je “procurila” bilo koja poverljiva informacija.

Hjuz je nakon hapšenja rekao da je bio depresivan u vazduhoplovstvu i da je odlučio da ode. Stvorio je lažni identitet i od tada živeo u Kaliforniji.

Članak indeksiran 04. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godinu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org