PAKLENI PLAN: Milo prodaje ruku Svetog Jovana Krstitelja!

Izvor/medij: Nedeljnik Afera
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Prodaja relikvija - zavjera bez dokaza

Prvo su nudili novac, a kada to nije prošlo, rešili su da otmu „zakonskim“ putem. Naime, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je još 2007. godine odbio ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve. U pitanju su ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose, prenosi portal IN4S.

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića „Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže da je američki ambasador Milejdi predložio političku saradnju između pravoslavaca i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi, kako je kazao, sprečavanja majorizacije hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arhiepiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem. Taj susret dogodio se 14. maja 2007. i na njemu je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog.

A 13 godina kasnije Milo Đukanović je potpisao zakon kojim se omogućava otimanje svetinja, odnosno pretvaranje u državnu imovinu, ali ono što nije očekivao jeste veliki otpor naroda koji je stao u njihovu zaštitu. Nažalost, „gospodar“ Crne Gore, koji despotski vlada zemljom gotovo 30 godina, ne odustaje od namere da otme svetinje, ali i zemlju koja pripada SPC, kako bi gradio kockarnice i hotele, ali istovremeno obezbedio i velikog saveznika u Vatikanu, kome bi prodao ruke Svetog Jovana Krstitelja, česticu Časnog krsta i ikonu Presvete Bogorodice Filermose.

A da takav predlog nije bio usamljen, pre nekoliko dana podsetio je ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem (preminuo 2019), kojem je traženo isto to, ali od Malteškog reda. Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom profilu na Fejsbuku deo intervjua sa bivšim predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem iz 2010. godine.

 

U svom izlaganju Bulatović govori o trenutku svoje spoz

 

Članak indeksiran 06. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 nedjelje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org