PALE MASKE! LONDON PROTIV UKIDANJA PRIŠTINSKIH TAKSI: Velika Britanija, oslonac i inspirator nerazumne politike Šiptara

Izvor/medij: Pravda
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: London protiv Beograda? Ko kaže?

Velika Britanija je na nedavnom sastanku zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka Italija, SAD i Britanija) sprečila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksi Prištine na robu iz centralne Srbije, pišu "Večernje novosti".

Iako su se protiv ovih nameta u protekla tri meseca, sa manje ili više odlučnosti, izjasnili mnogi zvaničnici članica Evropske unije, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda, navodi list. 

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su za formilaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posledice očekuju ako u narednih danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije.
Protiv toga je, kako se dodaje, izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus. 

"Novosti" pišu da Britanija ne želi jake i samostalne države u našem regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama, i sve dok bude držala ovakav kurs i bude davala podršku nerazumnoj kosovskoj politici, ne treba očekivati napredak u dijalogu.

List podseća da je Britanija u avgustu 2018. godine stopirala redovnu sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu Kosovu i uputila protest Surinamu koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova.
Na drugoj strani, kako se dodaje, London je očekivao od Beograda da se pridruži njihovom apelu zemljama širom sveta da u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije proteraju ruske diplomate. Takođe su tražili podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu.

Članak indeksiran 21. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org