POBJEDA Vučić poručio Srbima iz CG da uđu u vlast sa Milom Đukanovićem?!

Izvor/medij: Srbin.info
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: U koju Vladu ulaze Srbi?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore, koji je održan 5. avgusta, da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prelazne vlade u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to jedini spas, saznaje Pobjeda.

Vučić je to kazao nakon što je na sastanku saslušao ideju Gorana Danilovića o neophodnosti da politički predstavnici Srba podrže formiranje i uđu u prelaznu ili vladu državnog jedinstva i da im je za takvu inicijativu potrebna pomoć spolja, saopštio je izvor ovog crnogorskog lista.

SPAS
Više izvora Pobjede koji su prisustvovali sastanku 5. avgusta sa Vučićem u Beogradu, otkrilo je da je predsednik Srbije kazao da bi eventualni ulazak u Vladu samo koristio Srbima jer bi ,,to za njih bio spas“.

– Na taj način bi se pomoglo da Srbi artikulišu svoje interese i ostvare svoja prava pred izbore i pred popis stanovništva. Ipak mi ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore – citirao je Vučićeve reči izvor Pobjede, koji je prisustvovao sastanku.

Drugi izvor Pobjede, koji je takođe bio na tom sastanku, kazao je da Vučić nije direktno rekao Srbima „uđite u Vladu“, ali da je sadržaj njegovog govora upućivao na takav zaključak. Da bi Srbi trebalo da uđu u Vladu Crne Gore, Vučić i rukovodstvo SNS-a sugerišu još od 2014. godine.

PRELAZNA VLADA
Pitanje prelazne vlade ili vlade državnog jedinstva aktuelizovao je u četvrtak poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji je kazao da će učestvovati u radu privremenog odbora pod jednim uslovom: ukoliko političkim konsenzusom bude dogovoreno da će sve promene sprovoditi vlada državnog jedinstva.

– Smatramo da tako velike poduhvate moraju početi i završiti svi. Ne verujemo u to da bi najbolje promene zakona bile moguće ukoliko bi ova Vlada to sprovodila. Ne verujemo da vlada državnog jedinstva treba da funkcioniše šest meseci. Nas interesuje ko i koliko dugo, pod kojim uslovima i kako treba da sprovodi eventualno dogovorene izborne reforme – rekao je Danilović novinarima u Skupštini Crne Gore.

POLITIČKI KOLAPS
Nakon sastanka sa Vučićem, Danilović je jedini javno iznosio stavove da ,,Srbi u Crnoj Gori moraju izvršiti pritisak na vlast i zatražiti formiranje prelazne ili tehničke vlade, pre izbora 2020. godine“, dok je indirektna podrška srpskog predsednika takvoj ideji vešto prećutkivana.

Danilović je tada kazao da partije za koje glasaju Srbi mogu računati na potpuni politički kolaps i da će popis 2021. godine biti unakažen i projektovan i Srba će biti daleko manje u Crnoj Gori nego što je to slučaj danas.

– Srpski političari i svi koji predstavljaju srpski narod ili srpsku jezičku zajednicu moraju znati da u ime 30 odsto građana Crne Gore imaju obavezu da u najskorije vreme osvoje vlast i tako zaštite građanske i nacionalne interese Srba. U protivnom ćemo polako ali sigurno nestajati. Do osvajanja vlasti se može doći na častan ili nečastan način – ja predlažem da se opredelimo za ovaj prvi put, a to podrazumeva međusobnu slogu i uvažavanje – rekao je tada Danilović.

Smatra da pritisak na vlast može uroditi plodom i da bi formiranje Vlade tehničkog ili prelaznog karaktera doprinelo da se izbori sprovedu na zakonit način i da bi to crnogorsko društvo pretvorilo u antidiskriminatorno društvo. Danilović juče nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede.

Vladimir Đukanović (sns): Kad možemo s Haradinajem, možemo i s Đukanovićem
Da bi Srbi iz Crne Gore trebalo da budu deo Vlade Crne Gore govorio je i poslanik SNS-a i jedan od najbližih saradnika Vučića, Vladimir Đukanović.

– Mnogo je bolje ući u vlast sa Đukanovićem i iznutra nešto pokušati promeniti nego biti večita opozicija. Kad mogu Srbi sa Haradinajem mogu i sa Đukanovićem – rekao je Đukanović u svojoj emisiji na televiziji Kopernikus u kojoj je ugostio lidera Prave Crne Gore Marka Milačića.

Članak indeksiran 15. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org