Propao plan Prištine: Albanci spremali progon 5000 Srba

Izvor/medij: Sloboda
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Manipulacijom do izazivanja mržnje

Glasanjem Generalne skupštine Interpola, kojim je odbijeno članstvo tzv. Kosova*, osujećena je namjera Prištine da obezbijedi potvrdu svoje lažne državnosti, ali i da zloupotrebom ove institucije pojača pritisak i progon srpskog naroda.

Bezbjednosne informacije Beograda prije konačne odluke u Dubaiju potvrdile su slutnje da Albanci žele članstvo kako bi ga iskoristili za podizanje optužnica protiv Srba učesnika rata 1999. godine.

 

Sve to bilo bi u cilju pojačavanja tenzija i izazivanja nemira u sklopu namjera Prištine da obezbijedi snažniju međunarodnu poziciju u pregovorima sa Beogradom, ali i spriječi svaku mogućnost za povratak izbjeglih Srba.

U jeku diplomatske borbe za sprječavanja prijema tzv. države Kosovo u Interpolu spekulisalo se da bi čak 5000 Srba moglo da se nađe na spisku koji bi Priština isporučila ovoj organizaciji.

Eventualnim prijemom Priština bi eliminisala Unmik administraciju, preko koje je do sada išla sva komunikacija sa Interpolom i koja je bila kakav-takav filter u selekciji zahtjeva. Na potjernicama bi se tako našli nekadašnji borci, pripadnici policije, ali i civili koji su 1999. godine bili u pokrajini.

Članak indeksiran 18. 12. 2018 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org