Raskol u NATO: Njemci neće braniti Amerikance od Rusa

Izvor/medij: IN4s
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Domovina se ne brani anketom

Njemci ne žele ni da u slučaju eventualnog sukoba brane Ukrajinu

Proslavu 70. godišnjice od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kojim je stvorena Severnoatlantska alijansa (NATO), obilježile su tenzije između Sjedinjenih Američkih Država, s jedne strane, i Nemačke i Turske, s druge strane, prenosi RTS.

Vašington zemljama-članicama zamjera što ne žele da se odreknu ekonomske saradnje sa Moskvom, pa ni kada im se zaprijeti. Na udaru SAD našla se Turska zbog svoje želje da od Rusa kupi raketni odbrambeni sistem S-400, a Njemačke zbog premalog izdavanja na odbranu i neodustajanja od projekta izgradnje gasovoda“Severni tok 2″.

Prema najnovijim anketama Njemci nisu voljni da brane SAD u slučaju da ih napadne Rusija. Upitani da li bi Njemačka trebalo da bude voljna da iskoristi vojne snage ako bi Rusija napala SAD, većina Njemaca (43 odsto) kaže ne, a tek nešto manje od trećine (31 odsto) kaže da. Osim Amerikanaca ne žele da brane ni Rumuniju ni Tursku.

Negativan stav prema obavezi da se ratuje protiv Rusa u odbranu Amerikanaca bilježi se u Finskoj (64 odsto) i Švedskoj (40 odsto), ali ne i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj i Norveškoj.

Njemci bi, radije branili Evropljane sa kojima žive: Francuze (55 odsto), Šveđane (52 odsto), Fince (50 odsto), Grke (45 odsto), Britance (43 odsto), Poljake (42 odsto), Letonce (39 odsto) i Hrvate (38 odsto).

Njemci ne žele ni da u slučaju eventualnog sukoba brane Ukrajinu.

Amerika je ostala nezadovoljna i finansijskom situacijom: Njemačka ne želi da plati ni zacrtani iznos finansiranja NATO od 2 odsto BDP.

 

 

Članak indeksiran 17. 04. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org