RUSI UPALI NA NATO VEŽBU Američki marinci se slikali na razaraču, pa ugledali RUSKE BOMBARDERE

Izvor/medij: Blic.rs
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Nije bilo namjere da ruski bombarder izazove rat

Američki vojnici koji učestvuju u najvećoj vojnoj vežbi NATO od okončanja hladnog rata kod obala Norveške okupili su se na palubi jednog od brodova radi grupne fotografije kada se neočekivano pojavio i ruski bombarder "Tu-142".

- Oni nas posmatraju i mi njih posmatramo - rekao je pukovnik Gart Mendžer iz britanske Kraljevske mornarice, zadužen za operativne dužnosti na brodu američke ratne mornarice.

Pentagon tvrdi da je ruski avion preleteo svega 500 metara od američkog ratnog broda, koji učestvuje u najvećim vojnim vežbama NATO od završetka Hladnog rata, zajedno sa 50.000 vojnika, 65 brodova, 250 letilica....

Fotografije ruskog bombardera preplavile su društvene mreže i izazvale razna reagovanja, ali je Moskva saopštila da je u pitanju rutinski let. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva "Tu-142" izvršila planirane letove iznad neutralnih voda u Norveškom moru. Avioni su proveli 12 časova u vazduhu i uspešno su se vratili u bazu u regionu Vologda na severu Rusije.

Zapadni tabloidi, među kojima je i "San" naveli su da je ruski avion "rizikovao sveopšti rat sa NATO, ako ne i Treći svetski rat".

Vežba NATO u toku je u Norveškoj i učestvuje oko 50.000 vojnika, 10.000 borbenih vozila, 65 brodova i 250 letelica.

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godinu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org