Lažna vijest

Šta krija Centralna banka Crne Gore: Zašto nema izvještaja za mjesec maj?

Šta krija Centralna banka Crne Gore: Zašto nema izvještaja za mjesec maj?
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
29.06.2020

Portal IN4s je 29.06.20 objavio tekst pod naslovom:

Šta krija Centralna banka Crne Gore: Zašto nema izvještaja za mjesec maj?

Jasno je da je ekonomija u Crnoj Gori sudeći po ovim ocjenama u velikom problemu, a u prilog tome govori i podatak da Centralna banka Crne Gore nije na svom zvaničnom sajtu objavila mjesečni finansijski izvještaj o platnom prometu, kamatnoj stopi za maj mjesec

U Crnoj Gori, pandemija Kovida 19 gura ekonomiju u naglu recesiju otkrivajući tom prilikom koliko je Crna Gora „osjetljiva“ na spoljne udare.

Projektuje se da će kriza usled Kovida 19 oslabiti  ekonomiju, i da ćemo ući u recesiju prvenstveno zbog drastičnog pada u sektoru turizma, „koji ima multiplikativne efekte na sve sektore, navodi se u najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju RER Svjetske banke.

Jasno je da je ekonomija u Crnoj Gori sudeći po ovim ocjenama u velikom problemu, a u prilog tome govori i podatak da Centralna banka Crne Gore nije na svom zvaničnom sajtu objavila mjesečni finansijski izvještaj o platnom prometu, kamatnoj stopi za maj mjesec. Kako saznajemo, takva praksa kašnjenja do sada nije postojala.

Naime, CBCG dužna je da svakog mjeseca objavljuje statistiku za prethodni mjesec, međutim to nije urađeno za mjesec maj, iako je zadnji rok bio 22. jun.

Izvještaj CBCG mora da sadrži najvažnije informacije o ekonomskim kretanjima u zemlji, kao i njihovu analizu. U njemu su dati sadržajni pregled monetarnih kretanja, stanja bankarskog sistema, tržišta novca, tržišta kapitala i eksternog sektora. Izvještaj sadrži analizu kretanja u realnom i fiskalnom sektoru, analizu javnog duga i kretanja u međunarodnoj ekonomiji.

Koji su razlozi zbog čega je izostao izveštaj za maj, pitali smo ekonomskog stručnjaka Mladena Bojanića, koji kaže da nije iznenađen ako se uzme u obzir da je CBCG izgubila kredibilitet kao institucija.

„Nisam iznenađen tom informacijom, više me čudi da se nisu oglasili u podržavanju sinhronizovanih kritika litija i pravdanja policijskog batinjanja građana. CBCG već odavno nije institucija kakva bi morala biti. Partijsko kadriranje, nepotizam i bespogovorno dodvoravanje izvršnoj vlasti i šefu režima načinilo je od ove institucije svojevrsno NKT za kontrolu novčanih tokova i njegovo usmjeravanje ka džepovima režimskih miljenika i saradnika, rekao je Bojanić.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
29.06.2020
Raskrinkali smo:
Lažna vijest
Osvježeno:
prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Nema dokaza da virus mjesec dana opstaje na površinama

Brzo širenje koronavirusa u svijetu izaziva brojne plasiranje tvrdnji koje do kraja...

30.11.2020 prije 13 sati

Manipulisanje činjenicama
Vakcina još nije u upotrebi, ali je teoretičari zavjere već opisuju kao neuspješnu

Kako se bliži trenutak kada će svijetu konačno biti dostupna vakcina protiv...

30.11.2020 prije 13 sati

Manipulisanje činjenicama
Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije...

30.11.2020 prije 20 sati