SVI UDARILI NA SRBE! Američki ambasador tražio da VATIKAN PREUZME NAŠE MANASTIRE, dobio je ŽESTOK ODGOVOR

Izvor/medij: Srbija danas
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Prodaja relikvija - zavjera bez dokaza

Za srpske svetinje zainteresovan i Malteški red.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, odbio je 2007. godine ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija, da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve.

Nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti, i narastujućeg bunta vernog naroda u Crnoj Gori, aktuelizovala se i priča o relikvijama koje se nalaze u posedu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sve su jače glasine, da se ovaj Zakon, odnosi zapravo na njih, odnosno sumnja se da je režim spreman da ih proda.

Naime, 2007, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, odbio je ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija, da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru (ruka Sv. Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose) nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve.

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića "Srbi i religijski intervencionizam", u kojoj se između ostalog kaže, da je američki ambasador Milejdi, predložio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi kako je kazao sprečavanja majorizacije Hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arheipiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Taj susret je bio 14. maja 2007, na kojem je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog.

Za srpske svetinje zainteresovan i Malteški red

Da takav predlog nije bio usamnjen, pre par dana je podsetio ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem, kojem je traženo isto, ali od Malteškog reda.

Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom Fejsbuk profilu dio intervjua sa bivšim predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem, rađen 2010. godine.

U svom izlaganju Bulatović govori o trenutku svog shvatanja relikvija koje se čuvaju u manastirima Crne Gore, o njihovim duhovnim vrednostima za naš narod, ali i o tome kolike su sume novca „u igri“ kada su one u pitanju.

Bulatović je tada kazao, da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC. Kako sam priznaje, to je bio veliki novac, posebno za zemlju pod sankcijama, ali je otišao kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju. Tada, kaže Bulatović, shvatio je svoju grešku što je tako i pomislio, ali i njihovu vrednost u svakom pogledu

 

Članak indeksiran 06. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 nedjelje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org