U ŠVEDSKOJ U JEDNOM DANU OTPUŠTENO BLIZU 4.500 DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Izvor/medij: Vesti.rs
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Još nije otpušteno 4.500 državnih službenika

Blizu 4.500 službenika švedskog Zavoda za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) u srijedu je ostalo bez posla, piše Tellerreport.com

Državni budžet za 2019. godinu izglasan je u parlamentu sredinom decembra, a odluka o jednom od najvećih ukidanja radnih mjesta u istoriji Švedske bila je jedina moguća posljedica budžetskih rezova, prenosi Index.hr.

Arbetsförmedlingen u 240 ispostava u cijeloj Švedskoj zapošljava blizu 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina trenutne radne snage. Najviše će otpuštanja biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima. Svi sadašnji radnici će ostati na svojim radnim mjestima do aprila.

Najavljuje se da će se komunikacija s nezaposlenima ubuduće voditi preko Skypea, što znači da učesnici razgovora mogu biti udaljeni i stotinama kilometara. Veću ulogu na tržištu rada trebale bi dobiti privatne firme, a Arbetsförmedlingen bi zadržao kontrolnu funkciju.

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj trenutno je blizu šest posto, s naglaskom na to da su razlike u odnosu na porijeklo velike. Među građanima rođenima u Švedskoj nezaposlenost je samo 3,6 posto, dok je kod stranaca čak 19,9 posto.

U takvim relativno povoljnim tržišnim i privrednim uslovima i švedska javnost i švedski političari (osim stranke Ljevice) smatraju da je vrijeme za reforme koje će Arbetsförmedlingen pretvoriti u bitno manju i jeftiniju ustanovu fokusiranu na rješavanje problema, a ne na posredovanje u zapošljavanju ljudi koji bi i sami bez većih poteškoća pronašli posao.

Članak indeksiran 08. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org