USVOJEN ZAKON O VIZAMA! EU uvela nova pravila za putovanja! Bez ovoga vas neće više pustiti preko granice

Izvor/medij: Standard.co.me
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Nova pravila za putovanje u EU ne važe za CG

Evropska unija je donijela izmjene Zakona o vizama kojima će poboljšati uslove za legalna putovanja i ojačati borbu protiv nezakonitih migracija, navode u Savetu EU.

EU ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemlja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure.

Izmjene podrazumijevanju podnošenja zahtjeva za vizu u periodu od šest mjeseci do 15 dana prije putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno pordužavnje perioda važenja vize sa više ulazaka za redovne putnike od jedne do pet godina.

Novom uredbom povećava se i taksa za obradu podataka koja će sada iznositi 80 eura, a njena visina će se revidirati svake treće godine.

U Savjetu EU navode da će se donijetom uredbom poboljšati saradnja sa trećim zemljama u pogledu readmisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam. 

Komisija će u okviru tog mehanizma redovno procjenjivati saradnju sa trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata.

U slučaju da zemlja ne sarađuje, Komisija će Savjetu predložiti da donese odluku o primjeni mjera ograničavanja u pogledu procedura obrade zahtjeva, ali i u pogledu visne taksi za vize.

S druge strane, ako zemlja sarađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Savjet donese odluku kojom se ili smanjuju vizne takse, skraćuje vremena potrebno za odlučivanje o zahtjevima za vizu ili povećava period trajanja viza za više ulazaka.

Iz regiona Zapadnog Balkna vizni režim jedno je zadržan za građane koji u EU dolaze sa pasošima Republike Kosovo.

Članak indeksiran 03. 07. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org