Lažna vijest

Vasojevići

Vasojevići
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
14.10.2020

Portal nebojšavukanović.info je 18.05.20 objavio tekst pod naslovom:

Vasojevići

Mediji su iznenađeni i pišu o toplom i srdačnom dočekom vladike Joanikija u Beranama, ispred manastira Đurđevi Stupovi, gdje se okupilo mnoštvo našeg naroda da uz najveće počasti dočeka vladiku koji je bio utamničen u Nikšiću. Dok sam studirao u Crnoj Gori upoznao sam mnogo Vasojevića, od reda sve dobrih i časnih ljudi, kao i ostali naroda sa sjevera Crne Gore, pa tako nisam nimalo iznenađen dešavanjima naroda u Beranama, Herceg Novom, Nikšiću i širom Crne Gore.

Vasojevići, prema predanju i istorijskim izvorima, potiču od Vasa, porijeklom Hercegovca, bliskog rođaka Vukana Nemanjića, sina Stefana Nemanje, koji se doselio u selo Lijeva Rijeka, centar Vasojevića i od koga je nastalo najveće pleme u Crnoj Gori.

Vasojevići su dali puno znamenitih ljudi, a porijeklo iz ovog velikog srpskog plemena vodi Vuk Stevanović Karadžić, Karađorđe Petrović i svi vladari iz dinastije Karađorđevića, kralj Petar je još prije dolaska na prijesto dao da se obnovi porodična kuća u selu Kraljama kod Andrijevice, Slobodan Milošević, čiji je predak odselio u Srbiju iz sela Lijeva Rijeka, koje se smatra rasadnikom srpstva, potom vojvoda Petar Božović, glumci Petar Božović i Dragan Nikolić…

Vasojevići su postradali u brojnim ratovima, i bili su česta meta napada i progona upravo zbog snažnog patriotskog duha i pridržavanja normi Vasojevićkog zakonika koji je imao svega 12 tačaka.

Koliko su Vasojevići od velikog značaja za ukupno stanje u Crnoj Gori vidi se iz arhivskog dokumenta, Naređenja Komunističke partije Jugoslavije koje su potpisali čelnici KPJ Milovan Đilas i Vlado Martinović Bajica, od 5.2.1942. godine, u kome se partijskim komesarima i komandantima partizanskih odreda iz Berana, Andrijevice, Mojkovca, Kolašina i Bijelog Polja naređuje da napadnu Vasojeviće jer su veliki Srbi! U direktivi piše da bez milosti treba pobiti sve Vasojeviće koji nisu komunisti i pristalice njihove ideologije, opljačkati stoku i domaćinstva a potom spaliti kuće.

Đilas naređuje strogo postupanje i strijeljanje i partizanskih komandanata ako se budu kolebali ili odbiju poharu Vasojevića, a prilikom napada ne smiju se sukobiti sa okupatorima, Italijanima i Nijemcima, u skladu da preporukom Tita i Partije od 27.12.1941. godine.

Ovo Đilasovo naređenje i depeša govori o crnogorskim lijevim skretanjima, brutalnosti i razmjera stradanja u Drugom svjetskom ratu, i na tragu je one čuvene prepotuke Moša Pijade da treba što više sela i kuća popaliti, kako bi se stvorilo što više sirotinje i tako narod na silu natjerao da krene u šumu o zbjeg jer je ostao bez imetka i imovine.

Sadašnji napadi bezbožnika i neokomunista na Crkvu i Srbe u Crnoj Gori prestavljaju samo prirodan tok i nastavak jedne politike rasrbljavanja i čupanja iz korjena jednog naroda, a Milo Đukanović nastavlja gdje je stao utemeljitelj crnogorske nacije Milovan Đilas, kasnije Titov disident, Stevo Kapičić i ostali.

 

Nebojša Vukanović

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
14.10.2020
Raskrinkali smo:
Lažna vijest,Istorijski revizionizam
Osvježeno:
prije 1 nedjelju

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Stara slika, nova manipulacija i primjer diskriminacije

Portali koji objavljuju lažne vijesti nerijetko su izvor diskriminacije svih onih koji...

21.10.2020 prije 15 sati

Dezinformacija
Gejts opet “kriv”: Nema distance i mjera “do kraja života”

Jedan od način na koji regionalni mediji dezinformišu čitalačku publiku je...

21.10.2020 prije 15 sati

Lažna vijest
Lijeka za virus još nema, Regeneron je ime kompanije

Kako pandemija koronavirusa napreduje, tako se u talasima ponavljaju različite neistine...

21.10.2020 prije 15 sati