(VIDEO) CRNI MILOGORCI, ZABRANJUJETE "TAMO DALEKO", A ŠTA VAM OVO ŠIPTARI RADE USRED DRŽAVE?! Pred Podgoricom podigli SPOMENIK ALBANSKOM SEPARATISTI, pa još napravili veliko SLAVLJE!

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Dezinformacija

U Tuzima je postavljen spomenik "nacionalnom heroju Albanije" Ded Đon Luliju ispred njegove kuće. On je, između ostalog, poznat po tome što se zalagao da Plav i Gusinje ne pripadnu Crnoj Gori

Ded Đon Luli je albanski nacionalni heroj iz Tuzi, vođa ustanka u Malesiji 1911. godine, kada je na brdu Dečić u blizini Podgorice, kako se navodi, prvi put bila istaknuta albanska zastava posle 1443. godine.

Ded Luli je takođe bio i član Prizrenske lige, kao i učesnik ratnih okršaja u Plavu i Gusinju (1879-1890), kada je tursko-albanska strana mobilisala svoju vojsku sa područja Kosmeta, severne Albanije i Plava i Gusinja, te pružila oružani otpor crnogorskoj vojsci, i sprečila da Plav i Gusinje tada postanu deo Crne Gore što je bila jedna od odluka Berlinskog kongresa.

 

Incident se završio tako što je na intervenciju velikih sila Knjaževini Crnoj Gori tada dodeljen Ulcinj u zamenu za Plav i Gusinje, koji će deo Crne Gore postati tek nakon Balkanskih ratova.

Podsetimo, Ded Đon Luli već ima spomenik u Tuzima, u centru te najmlađe crnogorske opštine.

Članak indeksiran 11. 09. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org