Vladika Joanikije odbio predlog: Američki ambasador 2007. tražio da se tri svetinje ”objedine” pod starateljstvom SPC i Vatikana

Izvor/medij: IN4s
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Prodaja relikvija - zavjera bez dokaza

Ova svjedočenja bacaju nova svjetla na novoizglasani Zakon o otimanju imovine SPC, kao i o namjerama Đukanovića i režima šta sa manastirima, crkvama i relikvijama

Nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, i narastujućeg bunta vjernog naroda u Crnoj Gori, aktuelizovala se i priča o relikvijama koje se nalaze u posjedu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sve su jače glasine, da se ovaj Zakon, odnosi zapravo na njih, odnosno sumnja se da je režim spreman da ih proda.

A odavno postoji težnja da Katolička crkva, a i Malteški red „dođu do njih“.

Naime, već 2007, Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, je odbio ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija, da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru (ruka Sv. Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose) nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve.

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića ”Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže, da je američki ambasador Milejdi, predložio bio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi kako je kazao sprečavanja majorizacije Hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arheipiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Taj susret je bio 14. maja 2007, na kojem je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog

Da takav predlog nije bio usamnjen, prije par dana je podsjetio ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem, kojem je traženo isto, ali od Malteškog redaa.

Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom Fejsbuk profilu dio intervjua sa bivšim predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem, rađen 2010. godine.

U svom izlaganju Bulatović iskreno kao u ispovijesti govori o trenutku svog shvatanja relikvija koje se čuvaju u manastirima Crne Gore, o njihovim duhovnim vrijednostima za naš narod, ali i o tome kolike su sume novca „u igri“ kada su one u pitanju.

Bulatović je tada kazao, da mu je u posjetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posjedu SPC. Kako sam priznaje, to je bio veliki novac, posebno za zemlju pod sankcijama, ali je otišao kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju. Tada, kaže Bulatović, shvatio je svoju grešku što je tako i pomislio, ali i njihovu vrijednost u svakom pogledu.

Ova svjedočenja bacaju nova svjetla na novoizglasani Zakon o otimanju imovine SPC, kao i o namjerama Đukanovića i režima šta sa manastirima, crkvama i relikvijama. 

 

Članak indeksiran 05. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 nedjelje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org