Manipulisanje činjenicama

“Zbog Srpske crkve” Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom

“Zbog Srpske crkve” Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
29.05.2020

Portal Snews je 26.05.20 objavio tekst pod naslovom:

“Zbog Srpske crkve” Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom

Prema posljednjoj olduci crnogorskih vlasti građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru. Ovu odluku osudili su srbijanski zvaničnici. Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, saopštio je premijer te zemlje Duško Mrković.

Marković je kazao da će Crna Gora početkom juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom, Grrčkom.

“Čestitam NKT na odličnom i strateškom upravljanju tokom epidemije. Budimo dogovorni i solidarni za dobro naše Crne Gore”, poručio je Marković.

Na pitanje novinara o otvaranju granica, Marković je kazao da je to pitanje povjerenja.

“Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti nikakva posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji, i koje propise moraju poštovati i vjerujem da je to u ovom trenutku sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa u Crnu Goru”, rekao je crnogorski premijer.

Kako je naveo, pravila i uputstva dočekaće goste na ulazu u Crnu Goru.

“Kako sada stvari stoje, makar dvije zemlje u regionu mogu ispuniti naš kriterijum. Ali, situacija se mijenja, stvari se poboljšavaju…”, ocjenio je on, prenosi RTCG i podsjetio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja gdje je karantin i samoizolacija trajala 28 dana.

Na pitanje novinara o vanrednom stanju, Marković je kazao da ni danas ne bi to predložio.

“Crna Gora je pokazala da ima institucionalno znanje, a da su građani pokazali odgovornost”, kazao je premijer.

“Bitku smo mogli dobiti samo sa građanima, a ne protiv njih. Nijesmo želeli da građane imamo naspram nas, već sa nama i to se pokazalo formulom za uspjeh”, istakao je on.

– Srbija neće uvoditi recipročne mjere, problem Srpska pravoslavna crkva (SPC)

Premijerka Ana Brnabić je povodom odluke Crne Gore da za građane Srbije ne otvori granicu 1. juna poručila da Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila zvanična Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove.

Ana Brnabić je za Pink rekla da su građani Srbije sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer mi, kako je istakla, “nismo lagali da ljudi umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od koronavirusa”, prenosi RTS

“Nastavićemo i dalje da se ponašamo odgovorno i ozbiljno prema našim građanima i da uvek govorimo istinu”, rekla je premijerka, iako, kako je dodala, pravi razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji koronavirusa i broju zaraženih.

Srbija, kako je poručila Ana Brnabić, neće odgovorati recipročnim mjerama prema običnim crnogorskim građanima.

“Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negde moraju da odu ne idu tamo gde su građani Srbije nepoželjni”, poručila je premijerka Srbije.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ocjenio da vlasti Crne Gore sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vjernici SPC, te da jednostavno, kako je naveo, očito imaju problem sa srpskim narodom”.

On smatra da je vlada Mila Đukanovića “namjerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore”.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
29.05.2020
Raskrinkali smo:
Manipulisanje činjenicama
Osvježeno:
prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nepostojeći intervju američkog senatora: Niti je Durbin pričao za crnogorske medije niti najavio novo bombardovanje

Američki senator Dik Durbin završio je u crnogorskim i regionalnim medijima, ni kriv ni ...

27.02.2021 prije 6 sati

Dezinformacija
Relativizacijom statistike umrlih do osporavanja pandemije koronavirusa

Procjene smrtnosti od posljedica koronavirusa često su predmet manipulacija....

26.02.2021 prije 6 sati

Lažna vijest
Lažni citat potpredsjednika Demokrata

Montirane fotografije sa lažnim citatima javnih ličnosti, bilo da su vezane za...

26.02.2021 prije 1 dan