Mjesečni pregled

Februar u medijima

Februar u medijima
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
11.03.2020

Februar u medijima

I februar 2020 bio je inspirativan mnogim medijima za kreiranje lažnih vijesti i manipulacija.

Pojava Korona virusa dala je vjetar u ledja medijima da kreiraju razne teorije zavjere i dezinformacije, pa smo tako čitali kako je  virus nastao u LABORATORIJI i "pušten" da OSLABI kinesku ekonomiju i da su ljudi samo kolateralna šteta.  

Virus je, kako su mediji lažno tvrdili, došao i do naše zemlje pa smo čitali da su njime zaraženi sveštenici u Dajbabama, radnici na autoputu, ali i da je predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic ''spreman da iskoristi priču o koronavirusu od kojeg strahuje cijeli svijet, kako bi zabranio litije“. 

Litije, odnosno protesti u našoj zemlji, su ponovo bili u centru medijskog izvještavanja. 

Mediji su slali oklopna vozila na proteste, kao i zatvorenike iz Spuža. U Pljevljima su uvodili vanredno stanje, od Podgorice napravili Vašington, na nebu crtali trobojku, a lik Amfilohija Radovića se ukazivao u snijegu.  

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope nije podržala deklaraciju koja osuđuje usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već je njen predlagač prikupio dovoljan broj potpisa poslanika PSSE da bi je stavio u proceduru.  

Lažna vijest da je Ratko Mladić umro, brzinom svjetlosti se našla na skoro svim domaćim i regionalnim portalima. 

I priče iz svijeta su u februaru zauzele visoko mjesto u našim analizama. Island nije, kako su tvrdili, proglasio religije za mentalne poremećaje.  

Sve ove medijske navode smo našom preciznom metodologijom raskrinkali.  I u februaru smo imali različite ocjene - od klikbejta, manipulacije činjenicama, dezinformacija, sve do lažnih vijesti. 

Mediji ne prestaju da manipulišu čitaocima. I dok apelujemo na čitaoce da provjeravaju informacije koje im se predstavljaju, pred vama je šesti broj magazina za one koji vjeruju svemu što mediji objave.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
11.03.2020
Raskrinkali smo:
Mjesečni pregled
Osvježeno:
prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Januar 2020 u medijima

Skoro cijelih godinu dana od proglašenja pandemije koronavirusa u svijetu – virus je i ...

12.02.2021 prije 3 nedjelje

Decembar 2020 u medijima

Dezinformacije o koronavirusu i dalje glavna tema, sada sa fokusom na dolazeću...

20.01.2021 prije 1 mjesec

Novembar 2020 u medijima

Dezinformacije o koronavirusu i dalje glavna tema.

14.12.2020 prije 2 mjeseca