Mjesečni pregled

Jul u medijima

Jul u medijima
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
14.08.2020

Jul u medijima

Najveći broj dezinformacija i u mjesecu julu bio je na temu pandemije koronavirusa.

 

Mediji su pisali o testovima na koronu koji su Njemačkoj jeftiniji nego u Srbiji, što nije tačno

Doktor Nestorović ponovo je dezinformisao javnost i to ovog puta stavom da virus slabi i da je sada pravo vrijeme da se dobije jer je sada ''manji broj teških pacijenata.'' Ne jenjavaju ni dezinformacije o lijeku koji će stati na kraj virusu, pa su tako mediji pisali i o ruskom lijeku koji će učiniti da do jesenjeg covida ne dođe. Rusi su u julu tek završili prvu fazu testiranja vakcine.  Čitali smo i dezinformacije o tome kako je Švedska stekla kolektivni imunitet na virus, a Italija kršila pravila Svjetske zdravstvene organizacije.

Mediji su tvrdili i da osip koji vam se pojave na koži, pokazuju da bolujete od virusa, a na društvenim mrežama su se ponovo dijelili lažni recepti za prevenciju. Pisalo se i o čipovanju NBA košarkaša, što je apsolutna dezinformacija.

Od početka pandemije koronavirusa jedno od najkontroverznijih pitanja je nošenje zaštitne maske, pa su dezinformacije o njihovoj opasnosti ponovo bile tema medija i društvenih mreža.

Na ovu temu nisu manjkale ni teorije zavjere, poput one da je britanski premijer Boris Dzonson ustvari otkrio plan implementiranja Novog svjetskog poretka, 5G i nano tehnologije.

Pisali su medije i dezinformacije o Crnoj Gori, pa smo tako čitali o svešteniku koji je imao viziju građanskog rata i pseudonaučne tvrdnje. Dezinformacije o dolasku u Crnu Goru privatnim avionima koje je, po pisanju medija, u tom trenutku bilo suprotno NKT.  Mediji su takođe i manipulisali činjenicama o podršci crnogorske vojske Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, kao i da je u Crnoj Gori zabranjeno samo održavanje litiija, pod izgovorom koronavirusa.

Tvrdili su i da je MMF zabranio izgradnju autoputa u Crnoj Gori.

Ne vjerujte svemu što vam se plasira u medjima. Čitajte pažljivo!

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
14.08.2020
Raskrinkali smo:
Mjesečni pregled
Osvježeno:
prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Mart 2021 u medijima

Osim koronavirusa koji je i dalje glavni fokus dezinformatorima, u martu su to bili i...

12.04.2021 prije 3 dana

Februar 2021 u medijima

I u februaru su najpopularnije bile dezinformacije vezane za vakcinu protiv koronavirusa...

16.03.2021 prije 4 nedjelje

Januar 2020 u medijima

Skoro cijelih godinu dana od proglašenja pandemije koronavirusa u svijetu – virus je i ...

12.02.2021 prije 2 mjeseca