Oktobar u medijima: Kosovski mitovi i legende

Oktobar u medijima: Kosovski mitovi i legende
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
27.10.2019

Oktobar u medijima: Kosovski mitovi i legende

Ako bi se birao regionalni lider po broju lažnih vijesti koje ga se tiču, Kosovo bi bilo bez premca i van svake sumnje uspješna balkanska priča.

Negdje na granici kod Čakora nalazi se jedan krak medijskog bermudskog trougla koji se ovog novembra ponovio kroz priču o razgraničenju i navodnom crnogorskom gubitku teritorije.  

Opet su mediji iz Srbije preuzeli aber da ga malo oblikuju i dokusure, prije nego je vijest naveliko pokuljala netom. 

Sve se odigralo paralelno sa naslovima da Norveška podržava “Veliku Albaniju”, ali i da će dron sa zastavom “Velike Srbije” sletjeti na fudbalski stadion u Prištini.  

Čak se izrodilo i sadejstvo kosovskih i srpskih medija u širenju dezinformacije, radio je Gugl translejt u mnogoj redakciji, i jedino je falio sami dron, pa da vijest ima nekog smisla.

Kosovo je definitivno bilo hit mjeseca oktobra. 

Možda je zato neočekivano na margini ostala "ekskluziva" tabloida Alo, da počinje treći svjetski rat,  SAD izlazi iz NATO, a ruska čizma gazi prema Podgorici...

I ovog mjeseca Tito je nešto kriv. Revizionisti kažu da je sravnio Podgoricu i ubio na hiljade civila, a njihovi potomci mu vraćaju pjesmom.

To je dio šireg, odavno poznatog narativa - Zapadni Saveznici i Vrhovni štab NOV i PO su naređivali bombardovanje ciljeva isključivo u Srbiji i Crnoj Gori sa ciljem da unište biološku supstancu pravoslavnog življa. Ovo bombardovanje je bilo bespotrebno i dešavalo se iz političkih, a ne vojnih razloga. Bombardovanje se dešavalo na Titov zahtjev ili uz njegovu asistenciju. 

Tekstove koje smo tokom oktobra analizirali na platformi Raskrinkavanje.me poslužili su kao materijal za oktobarsko izdanje Manipulatora - magazina za one koji vjeruju svemu što mediji objave.

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
27.10.2019
Raskrinkali smo:
Osvježeno:
prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Avgust u medijima

Ni u avgustu, lažne vijesti o koronavirusu nijesu prestale da se šire, kako medijima...

08.09.2020 prije 1 nedjelju

Jul u medijima

Najveći broj dezinformacija i u mjesecu julu bio je na temu pandemije koronavirusa.

14.08.2020 prije 1 mjesec

Jun u medijima

I jun mjesec obilježile su uglavnom nove dezinformacije i teorije zavjere o pandemiji...

16.07.2020 prije 2 mjeseca