Jul mjesec u regionu tradicionalno obilježavaju dezinformacije u vezi sa obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici. Zbog usvajanja rezolucije o Srebrenici u junu, ove godine je na meti bila Crna Gora. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu bilo je povod za talas dezinformacija kao i prilika za iskazivanje nezadovoljstva zbog usvajanja Rezolucije od strane regionalnih tabloida. Tako  smo čitali da usvojena Rezolucija etiketira Srbe kao genocidan narod, da je skupštinska većina u Crnoj Gori  zabranila slobodu mišljenja i govora kao i da su  Demokrate uz lidera Aleksu Bečića pozvale Srbiju da prizna genocid u Srebrenici, što su Demokrate negirale i zvaničnim saopštenjem.

Naravno, ni ovog mjeseca nijesu izostale dezinformacije o koronavirusu. Sve masovniju vakcinaciju protiv COVID-19 prate sve češće manipulacije o različitim supstancama koje se navodno nalaze u vakcini. Ovoga puta društvenim mrežama dijelio se video u kojem se vidi muškarac kako stavlja sijalicu na mjesto gdje je navodno primio vakcinu, nakon čega ona počinje da svijetli.  U drugom videu koji je podijeljen na Fejsbuku vidi se samo kako se telefon primiče ruci, mjestu gdje se obično daje vakcina, da bi se onda na spisku dostupnih uređaja za konekciju putem blututa pojavio novi uređaj. Društvene mreže su “okupirali” i snimci na kojima brojni ljudi, navodno vakcinisani, na sebe lijepe metalne predmete, tvrde da su namagnetisani i slično, iako naučnici uporno objašnjavaju da vakcina nije proizvedena od materijala koji imaju magnetna svojstva. I eksperimenti s maskama su i dalje aktuelni, pa su se tako društvenim mrežama širile dezinformacije da kroz masku navodno ne prolazi kiseonik, što je, naravno, neistina.

Antivakcinaški pokret često, zarad promocije svojih ideja, pokušava poznate i uticajne ličnosti „uvući“ u svoj narativ, odnosno predstaviti ih kao ljude koji se protive vakcinaciji. Na društvenim mrežama dijeli se fotografija Majka Tajsona u majici na kojoj je nekadašnji šampion u teškoj kategoriji u majici sa prekriženim špricom, i na kojoj, na engleskom jeziku piše „Ja vjerujem u boga a ne u vakcine. Jednostavnom pretragom dolazi se do prave fotografije i lako je utvrditi da je ova Tajsonova „antivakserska“ fotografija lažirana. Bil Gejts ponovo je bio na meti manipulatora, pa smo tako u junu čitali kako je krenuo u realizaciju plana kojim želi da zatamni sunce, učestvujući u projektu čiji je cilj ispuštanje tona praha koji blokira sunčeve zrake. Bil Gejtsu se ponovo pripisivalo da su vakcine njegova investicija i da samo čeka da mu se ta investicija isplati… Varijacija na temu nikada dosta kod manipulatora.

Širenje tvrdnji o sahranjivanju navodno praznih mrtvačkih kovčega i navodno lažiranje sahrana preminulih od COVID-19 jedan je od trendova na društvenim mrežama, pa smo tako u junu na društvenim mrežama gledali objavu  o navodnoj sahrani praznog kovčega u Africi.

Različiti događaji poput protesta, demonstracija ili nekih drugih oblika građanskog aktivizma dovođeni su u vezu sa pandemijom koronavirusa tokom cijelog perioda njenog trajanja, iako su  organizovani i sprovođeni iz potpuno drugih razloga. Neki od njih predstavljani su kao pobuna protiv zdravstenih vlasti, trenutno važećih epidemioloških mjera i slično iako su se dogodili čak i godinama ranije, podstaknuti određenim društvenim problemima.

Svaku smrt, od početka vakcinacije, pojedinci na društvenim mrežama pokušavaju predstaviti kao smrt od vakcine. Jedna u nizu takvih spekulacija kruži društvenim mrežama i potiče iz Velike Britanije u kojoj se indirektno tvrdi da su četiri pilota British Airwaysa preminula od vakcine.

Manipulacije brojem smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa od početka pandemije su jedna od najčešćih pojava na društvenim mrežama. Manipulatori su reciklirali video od prošle godine u kojem se navodi da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) „otkriva da bolnice računaju pacijente sa teškim postojećim bolestima kao smrtne slučajeve od kovida“. Dijelila se i lažna statistika  o smrtnim slučajevima od vakcine a u kojoj se tvrdi da je 13.867 osoba preminulo od posljedica vakcinacije. Slične lažne tvrdnje iznosila je i profesorica Dolores Kejhil je sa Univerzitetskog koledža u Dablinu, koja je iznijela tvrdnje o navodonoj štetnosti mRNK vakcina i tome kako one navodno mogu da uruše naš imuni sistem.

Čitajte pažljivo.