Hrvatska djeca nijesu dio dobrovoljne faze testiranja vakcine

1304
rus-ubistvo

Izjava direktorice zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemke Markotić, izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama i podstakla antivaksere da budu glasniji u odbrani svoje teorije. U videu koji se danima dijeli društvenim mrežama, Markotić kaže da je vakcinacija djece protiv brojnih bolesti jako važna i nastavlja:

„Međutim, jako je važno da shvatimo da niko nikog sad ne tjera, kaže treba ispitati cjepivo, ali na čijoj djeci ćemo ispitati? Brojna cjepiva su rađena u zapadnim zemljama, ispitivana u siromašnim područjima Azije, Afrike, na sirotinjskoj djeci, na nečijoj djeci se mora ispitati da bi moje dijete bilo sigurno kad primi. Na čijoj ćemo? COVID je svašta izvlačio, ali neke stvari stavlja u red, sad se ispituje i na evropskoj i na američkoj i na drugoj djeci, ne samo na afričkoj i azijskoj“.

Zbog njene izjave iz koje je zaključeno da učestvuje u sprovođenju eksperimenata nad djecom, traženo je i njeno hapšenje i sprovođenje istrage.

Na pitanje koje je Faktograf uputio Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo o postojanju kliničkih ispitivanja vakcina na djeci u Hrvatskoj, iz Zavoda su odgovorili: „Koliko je nama poznato, mi ne provodimo takva ispitivanja u RH.“ Iz Ministarstva zdravlja su rekli: „U ovom trenutku u Republici Hrvatskoj ne provodi se ni jedno kliničko ispitivanje cjepiva koje uključuje maloljetnike.“

Kao što je poznato, svaka vakcina mora proći sve faze kliničkog ispitivanja koje uključuju i testiranje na ljudima. U jednoj od ranijih analiza smo pisali da je proces izrade vakcine protiv koronavirusa, odnosno trajanje tog procesa, bio razlog za skepticizam među određenim grupama. Okolnosti su u slučaju koronavirusa nametale nešto drugačiju dinamiku. Ipak, iako proces izrade vakcine obično traje oko deset godina, taj proces je u slučaju vakcine protiv koronavirusa bio skraćen iz više razloga, što ne znači da nije prošao sve faze koja uključuje i onu u kojoj se vakcina daje grupama dobrovoljaca. I iz Svjetske zdravstvene organizacije je pojašnjeno da svi koraci moraju biti preduzeti, ali da su u slučaju koronavirusa, neki od koraka sprovođeni paralelno, kako bi se ubrzao razvoj vakcine, što ne znači da su isključeni uobičajeni mehanizmi praćenja bezbjednosti i efikasnosti vakcine.

Kad je u pitanju upotreba COVID-19 vakcine među djecom, jedina koja je do sada dobila odobrenje je ona koju proizvodi Pfizer. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje tu vakcinu za djecu stariju od pet godina. Da bi dobila odobrenje za korišćenje, morala je biti sprovedena testna faza, a iz kompanije Pfizer su na samom početku saopštili da je učešće u kliničkom ispitivanju važna i lična odluka, a posebno kad se radi o ispitivanju koja uključuju djecu. Navode da je faza 3 Pfizer-BioNTech kliničkog ispitivanja vakcine na djeci starijoj od 12 godina počela krajem jula 2020. godine. U martu 2021. godine počelo testiranje vakcine na djeci (Reuters i Businesswire) starosti od šest mjeseci do 11 godina, i to u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj, Poljskoj i Španiji. Podaci o testiranju ove vakcine u drugom državama i djelovima svijeta nijesu dostupni.

Prije nego su preporučili vakcinaciju protiv COVID-19 za djecu, naučnici su sproveli klinička ispitivanja sa hiljadama djece i nijesu identifikovani nikakvi ozbiljni razlozi za zabrinutost zbog bezbjednosti vakcine. Američka Agencija za ljekove (FDA) je po hitnom postupku odobrila korišćenje Pfizer vakcine za upotrebu među djecom uzrasta od pet do 15 godina, kao i potpunu saglasnost za upotrebu kod ljudi starijih od 16 godina.

Činjenica da su vakcine stavljene u upotrebu znači da su svi visoki standardi potrebni za korišćenje vakcine, ali i bilo kog drugog lijeka, ispunjeni. I zdravstveni radnici u Crnoj Gori pozivaju na vakcinaciju djece, a ovaj je apel uslijedio je nakon što je od posljedica koronavirusa preminula djevojka od 15 godina. Epidemiolog Milko Joksimović kaže da, iako je rizik od teških formi bolesti kod djece manji nego kod odraslih, u prisustvu velikog broja oboljelih, dešavaju se i teške forme bolesti i smrtni ishodi. On je pojasnio da je vakcina proizvođača Pfizer preporučena, jer za nju postoje dokazi o bezbjednosti i efikasnosti pri primjeni u uzrastu ispod 18 godina, kao i odobrenje za upotrebu od renomiranih regulatornih tijela u svijetu.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.