Pseudonauka

Crkvena zvona ne utiču na koronavirus

Crkvena zvona ne utiču na koronavirus
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
25.03.2020

Crkvena zvona ne utiču na koronavirus

Portal “IN4S” objavio je 18. marta tekst pod nazivom“ Mitropolit Amfilohije: Molitve i zvuk crkvenih zvona protiv epidemije“, koji prenosi uputstva Amfilohija Radovića sveštenicima o tome kako da se ponašaju povodom aktuelne situacije u vezi epidemije koju je izazvao korona virus.

U tekstu se iznosi tvrdnja o uticaju crkvenih zvona na širenje virusa, koja se posljednjih dana učestalo pojavljuje na internetu.

Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vrijeme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov: ”Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom”.

Amfilohijevu poruku su prenijeli i portali Alo.rs, Pobjeda, Kodex.me, Rtvbudva.me,  Svetigora, Dan.me, Portal Analitika, Barski portal, Hronograf.net, Vijesti.me, CDM, Srpska24.me, Sajkaca.com, Svetosavlje.org, Kolektiv.me, Pljevaljske novine, Borba.me, Volim Podgoricu, Nasiusvetu.com, Aktuelno.me.

Tvrdnje Šipunova o dejstvu crkvenih zvona na patogene objavio je 15. marta i portal Sedmica.me. Iako nije naveden izvor, tekst je gotovo identičan onome koji je objavljen 2013. godine na blogu Vizionarski.wordpress.com.

U potrazi za izvorom ove tvrdnje i naučnikom Šipunovim, Raskrinkavanje.me je utvrdilo da su ruski mediji 20. marta prenijeli slične tvrdnje ruskog episkopa Ioana (Sergeja Leonidoviča Popova), koji se, takođe, “oslanja na istraživanja akademika Ruske akademije nauka Fateja Šipunova, koji se posvetio istraživanju kvantne mehanike i koji je vjerovao da zajedno s fizičkim svijetom postoji i duhovni svijet koji upravlja fizičkim svijetom.”

Pretragom ruskih internet sajtova, nijesmo mogli naći pouzdanu biografiju Šipunova. Na nekim mjestima stoji da je završio šumarski fakultet i magistrirao geografiju. Na drugima da je bio naučnik-ekolog, istoričar, publicista i javni radnik. Neki izvori navode da je bio doktor biologije, specijalista kvantne mehanike i akademik Ruske akademije nauka. Međutim, sve su ovo navodi sa popularnih sajtova i internet foruma.  Fateja Jakovljeviča Šipunova nema na spisku članova Ruske akademije nauka - tu je samo jedan njegov prezimenjak, Arkadij Georgijevič Šipunov. Pronašli smo par Šipunovljevih knjiga koje se bave istorijskim temama, jednu o biosferi, i jedno izdanje iz 2007. godine pod naslovom “Nauka vodi Bogu”.

Šipunovljevu teoriju o zvonima nijesmo uspjeli pronaći na naučnim sajtovima, već u intervjuu koji je portal Ruski vjesnik objavio 4. septembra 2014, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti.

“Uz pomoć Stvoritelja i stvaralačkih snaga Svemira stvoreno je zvono da bi pomoglo jačanju zvukosfere u biosferi, tj. simfonije prirode. U tom okruženju život se održava na maksimalnom nivou. Sada smo izračunali ruski potencijal za emisiju zvona u ultrazvučnom rasponu do 1930-ih godina (1270 manastira, zajednica i župa i oko 80 hiljada crkava), uzeli smo prosječan broj i izračunali potencijal zračenja u ultrazvučnom rasponu. Ono je bilo takvo prilikom velikih praznika da bi raketa srednjeg dometa promijenila svoju putanju. Tj., faktički, Rusija se nalazila pod zvučnom kupolom. I sve je to eliminisano. Što se tiče svih virusnih bolesti koje ne nose DNK, u ultrazvučnom rasponu te molekularne strukture, a ima ih mnogo, pa čak i virus gripe, žutica itd. - jednostavno umiru. A ako u sobi objesite šestoktavna zvona, tada dolazi do sterilizacije, proteini koaguliraju u ćelijama virusa, dobijaju se kristalne strukture i ne prenose nikakvu infekciju. Tifusni bacil sa zvonjavom zvona umire u roku od nekoliko sekundi. Eto šta je zvono.”

Raskrinkavanje.me je pretraživalo i relevantne naučne izvore, istraživanja koja se bave i zvukom, i ultrazvukom, i njihovim biološkim efektima i primjenom u medicini. Pitali smo i naučnike, kontaktirali fizičare koji se bave upravo akustikom, koji su nam potvrdili da su ove tvrdnje neutemeljene.

Pseudonaučne tvrdnje često nema svrhe pobijati naučnim dokazima i komplikovanim teorijama koje traže specifična predznanja da bi ih čitalac mogao razumjeti. Zato ćemo ovo objasniti običnim riječima.

Razlika između crkvenog zvona, violine i pjevača koji proizvodi isti ton je u alikvotnim tonovima. Svaki osnovni ton ima svoje alikvotne tonove, čije specifične amplitude i faze određuju kako on zvuči – da li kao zvono, violina, muškarac koji intonira "o" ili žena koja intonira "e". Što je alikvotni ton viši, to je obično slabiji.

Da bi zvuk mogao nanijeti štetu, mora biti veoma jak i imati frekvenciju specifičnu predmetu koji se želi uništiti, kao u poznatom primjeru operske pjevačice koja glasom razbija čašu. Sada, viruse sačinjavaju proteini: oni su mekani i fleksibilni. Zamislite da operska pjevačica svojim glasom pokušava razbiti jastuk veličine čaše vina. To je, jednostavno, nemoguće. Osim toga, virusi koje biste pokušali na ovaj način da uništite nalaze se u plućima naših voljenih. Tamo kao da su pod gomilom jastuka i pokrivača: nemoguće im je bilo šta učiniti zvukom.

Muzika, zvuk crkvenih zvona i molitva nekome mogu pružiti nadu i podršku. Ali, nažalost, ne mogu i izliječiti virusne infekcije.

Članke koje nekritički prenose tvrdnje naučno irelevatnih izvora o ljekovitosti crkvenih zvona, predstavljajući ih kao naučne činjenice ocjenjujemo ocjenom “pseudonauka”.

Ocjenu "Pseudonauka" dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

 

 

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
25.03.2020
Ocjena:
Pseudonauka
IN4s: Pseudonauka CDM: Pseudonauka Alo: Pseudonauka Pobjeda: Pseudonauka Kodex.me: Pseudonauka Svetigora: Pseudonauka Dan: Pseudonauka Portal Analitika: Pseudonauka Barski portal: Pseudonauka Hronograf: Pseudonauka Vijesti online: Pseudonauka Srpska 24: Pseudonauka Sajkaca: Pseudonauka Svetosavlje: Pseudonauka Kolektiv.me: Pseudonauka Pljevaljske novine: Pseudonauka Borba: Pseudonauka Volim Podgoricu: Pseudonauka Nasi u svetu: Pseudonauka Aktuelno.me: Pseudonauka Sedmica magazin: Pseudonauka

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Peticijom protiv zdravlja

Nošenje ili nenošenje maske - jedna je od najvećih svjetskih podjela od početka...

25.09.2020 prije 1 sat

Dezinformacija
Nije tačno da je uvijek 20 odsto testiranih pozitivno na koronavirus

Dezinformacije o pandemiji koronavirusa ne jenjavaju ni više od pola godine od njenog...

25.09.2020 prije 2 dana

Lažna vijest
Srbija ne pregovara o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput

O izgradnji autoputa Bar - Boljare medijima se još uvijek šire dezinformacije i lažne...

24.09.2020 prije 3 dana