Dezinformacija

Irinej je prešao granicu

Irinej je prešao granicu
Dragan Koprivica
Autor
Dragan Koprivica
Objavljeno
24.10.2018

Irinej je prešao granicu

Hoće li patrijarh SPC Irinej Gavrilović preći crnogorsku granicu? To je bilo pitanje na koje su mediji sredinom oktobra pokušali da odgovore kroz desetine tekstova u kojima je bilo i nezvaničnih i neprovjerenih informacija, pristrasnog izvještavanja, ali i dezinformacija. Ovo je druga od četiri analize koje ćemo objaviti na osnovu pisanja medija o ovom slučaju.

Pogledajte prvu analizu "Još ne postoji spisak nepoželjnih" >>>

Dnevni list “Pobjeda” je 14.10.2018. objavio tekst pod naslovom ,,Patrijarh Irinej neće moći preko granice’’. U tekstu se navodi: 

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori saopštila je da će srpski patrijarh Irinej sjutra doputovati u našu zemlju, ali, prema saznanjima Pobjede, njemu će na granici biti zabranjen ulazak u našu državu. - Neće mu biti dozvoljeno da pređe granicu – kazao je Pobjedi visoki zvaničnik crnogorske policije.

Ovaj tekst prenijeli su brojni crnogorski i regionalni mediji - Antena M, portal Analitika, portal RTCG, Kodex, CDM[1] , IN4s, agencija Mina, PV portal, Sloboda, Srna, Informer, Alo, Danas, RTV BN, Nova srpska politička misao, Sandžak live, Blic[2], Slobodna Bosna, Vijesti.ba, Webtribune, RTV BiH. 

Uspjeli smo da registrujemo 22 teksta koja su objavljena u medijskom prostoru Crne Gore, Srbije i BiH, na osnovu pisanja "Pobjede". 

Samo nekoliko sati nakon ove informacije, većina navedenih, ali i drugi mediji su objavili nove tekstove u kojima se navodi da prema njihovim saznanjima/nezvaničnim informacijama Irinej Gavrilović ipak može preći crnogorsku granicu.

Nakon ovoga oglasila se  i zvanično Uprava policije i saopštila da srpski patrijarh može doći u Crnu Goru.

U međuvremenu, dio medija je brisao tekst prenesen iz Pobjede, dok je dio objavio novi tekst bez ispravke prethodne informacije.

Nijesmo uočili da je bilo koji mediji koji je prenio ovu informaciju, objavio ispravku ili izvinjenje zbog takvog postupka.

Dnevni list "Pobjeda" je 15. oktobra u tekstu pod naslovom "Irinej može u Crnu Goru" objavila njihovo viđenje zašto patrijarh ipak može preći crnogorsku granicu.

Mi smo za dodatno objašnjenje kontaktirali uredništvo. 

Glavni i odgovorni urednik Draško Đuranović je kazao: 

"Informacija o zabrani ulaska patrijarha SPC dobijena je iz vrha Uprave policije, od izvora koji je do sada bio vrlo pouzdan. Nažalost, ispostavilo se da je bila dezinformacija, što smo objavili narednog dana".

S obzirom da je ovu informaciju u kratkom roku demantovala Uprava policije, kao i da je patrijarh SPC Irinej Gavrilović sjutra dan nesmetano stigao u Crnu Goru, informaciju objavljenu u dnevnom listu "Pobjeda" ocjenjujemo kao dezinformaciju, kao i informacije objavljene na svim navedenim portalima. 

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene. 

(Raskrinkavanje.me, Dragan Koprivica) 

 

 

Footnotes

  1. ^ CDM je na crnogorskoj verziji promijenio 
    tekst bez bilo kakve naznake o promjeni, 
    dok je na engleskom sadržina ostala ista. 
  2. ^ Blic je, takođe, promijenio tekst na portalu, ali smo sačuvali PDF verziju prije promjene. 
Autor:
Dragan Koprivica
Objavljeno:
24.10.2018
Ocjena:
Dezinformacija
Antena M: Dezinformacija Portal Analitika: Dezinformacija Kodex.me: Dezinformacija Portal RTCG: Dezinformacija Pobjeda: Dezinformacija CDM: Dezinformacija IN4s: Dezinformacija Sloboda: Dezinformacija MINA: Dezinformacija Srna: Dezinformacija PV Informer: Dezinformacija Danas: Dezinformacija RTV BN: Dezinformacija Alo: Dezinformacija SANDŽAK LIVE: Dezinformacija Blic.rs: Dezinformacija Slobodna Bosna: Dezinformacija Informer: Dezinformacija Vijesti.ba: Dezinformacija Web tribune: Dezinformacija Radio- televizija BiH: Dezinformacija Nova srpska politička misao: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 2 dana

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 2 dana