Irinej u Crnoj Gori: Tenzijom do klikova

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Nakon niza neprovjerenih i nepotvrđenih vijesti o boravku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Gavrilovića u Crnoj Gori, mediji u Srbiji su nastavili sa spekulacijama da će mu prilikom sljedećeg dolaska ipak biti zabranjeno da uđe u državu. Ovim tekstom Raskrinkavanje.me završava analize medijskog izvještavanja o ovom događaju koja je obuhvatila 43 sporna teksta.

Blic.rs je 15. oktobra objavio tekst "Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali ubuduće nije sigurno" u kojem navodi: 

Srpskom patrijarhu dozvoljen je danas ulazak u Crnu Goru gde se on sada i nalazi, iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

Tekst je objavio i portal Republika.rs. Blic.rs kao izvor objavljene informacije navodi TV Vijesti. 

"TV Vijesti saznaje da je spisak nepoželjnih osoba iz Srbije u pripremi, a za sve osobe koje su “kandidati” da se na njemu nađu biće urađene bezbjednosne i druge procene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan. Po svemu sudeći, razmatra se da se na tom spisku nađe i patrijarh“. 

Tekst na koji se poziva Blic objavljen je na portalu Vijesti online, kao prilog TV Vijesti još 25. avgusta. 

U tom tekstu se izričito navodi da bi zabrana ulaska u Crnu Goru mogle dobiti osobe koje su osuđivane za kriminalna djela i važe za bezbjednosno interesantne osobe, navode se imena osuđivanih kriminalaca iz Srbije i nigdje ne pominje moguća zabrana ulaska patrijarhu Irineju Gavriloviću u Crnu Goru.

Takođe, premijer Crne Gore Duško Marković je 15. oktobra kazao da Crna Gora nema spisak nepoželjnih građana Srbije, i da „osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nijesu dobrodošle ovdje, druge liste nema“.  

Blic tu izjavu premijera Markovića nije objavio u ovom tekstu.

Raskrinkavanje.me je analiziralo medijske navode o postojanju spiska nepoželjnih i utvrdilo da su to dezinformacije. Pročitajte analizu "Još nema spiska nepoželjnih" >>> 

Analiziran je i niz tekstova u kojima se navodi da će Gavriloviću biti zabranjen prelazak granice za koje smo utvrdili da su dezinformacije - Irinej je prešao granicu >>> 

Kao i navode da predstavnici crnogorskih institucija pripremaju napad na njega koje smo ocijenili kao dezinformacije i teoriju zavjere  - Irinej, ANB, jaja i paradajz >>> 

S obzirom na to da se Blic pozvao na tekst sa portala Vijesti online i prilog TV Vijesti u kojem se nigdje ne pominje zabrana ulaska Irineju Gavriloviću i tako selektivno i u pogrešan kontekst stavio tačne informacije, te pogrešno interpretirao prilog televizije Vijesti, ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Raskrinkali smo
Blic.rs Manipulisanje činjenicama; Republika.rs Manipulisanje činjenicama;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 31. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Finska migrantima ne nudi 5.000 eura da napuste zemlju

Od početka migrantske krize u Evropi mediji su pred ozbiljnim izazovom da ostanu...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Ko kaže da je pronađeno oružje za napad na vojnu bazu?

Ovo je primjer teksta koji donosi neprovjerene informacije koje nijesu potvrdili...

Regionalni kontekst Neprovjereno
Klikbejt
Nije bilo šamaranja između Kineza i Soroša

Senzacionalizam je svakodnevna pojava u medijima, a podrazumijeva način pisanja...

Regionalni kontekst Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org