Irinej u Crnoj Gori: Tenzijom do klikova

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Nakon niza neprovjerenih i nepotvrđenih vijesti o boravku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Gavrilovića u Crnoj Gori, mediji u Srbiji su nastavili sa spekulacijama da će mu prilikom sljedećeg dolaska ipak biti zabranjeno da uđe u državu. Ovim tekstom Raskrinkavanje.me završava analize medijskog izvještavanja o ovom događaju koja je obuhvatila 43 sporna teksta.

Blic.rs je 15. oktobra objavio tekst "Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali ubuduće nije sigurno" u kojem navodi: 

Srpskom patrijarhu dozvoljen je danas ulazak u Crnu Goru gde se on sada i nalazi, iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

Tekst je objavio i portal Republika.rs. Blic.rs kao izvor objavljene informacije navodi TV Vijesti. 

"TV Vijesti saznaje da je spisak nepoželjnih osoba iz Srbije u pripremi, a za sve osobe koje su “kandidati” da se na njemu nađu biće urađene bezbjednosne i druge procene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan. Po svemu sudeći, razmatra se da se na tom spisku nađe i patrijarh“. 

Tekst na koji se poziva Blic objavljen je na portalu Vijesti online, kao prilog TV Vijesti još 25. avgusta. 

U tom tekstu se izričito navodi da bi zabrana ulaska u Crnu Goru mogle dobiti osobe koje su osuđivane za kriminalna djela i važe za bezbjednosno interesantne osobe, navode se imena osuđivanih kriminalaca iz Srbije i nigdje ne pominje moguća zabrana ulaska patrijarhu Irineju Gavriloviću u Crnu Goru.

Takođe, premijer Crne Gore Duško Marković je 15. oktobra kazao da Crna Gora nema spisak nepoželjnih građana Srbije, i da „osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nijesu dobrodošle ovdje, druge liste nema“.  

Blic tu izjavu premijera Markovića nije objavio u ovom tekstu.

Raskrinkavanje.me je analiziralo medijske navode o postojanju spiska nepoželjnih i utvrdilo da su to dezinformacije. Pročitajte analizu "Još nema spiska nepoželjnih" >>> 

Analiziran je i niz tekstova u kojima se navodi da će Gavriloviću biti zabranjen prelazak granice za koje smo utvrdili da su dezinformacije - Irinej je prešao granicu >>> 

Kao i navode da predstavnici crnogorskih institucija pripremaju napad na njega koje smo ocijenili kao dezinformacije i teoriju zavjere  - Irinej, ANB, jaja i paradajz >>> 

S obzirom na to da se Blic pozvao na tekst sa portala Vijesti online i prilog TV Vijesti u kojem se nigdje ne pominje zabrana ulaska Irineju Gavriloviću i tako selektivno i u pogrešan kontekst stavio tačne informacije, te pogrešno interpretirao prilog televizije Vijesti, ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Raskrinkali smo
Blic.rs Manipulisanje činjenicama; Republika.rs Manipulisanje činjenicama;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 31. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Trideset članova ne čini Savjet

Ovo je primjer izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog...

Media literacy Dezinformacija
Lažna vijest
Zatvorenici iz Spuža neće napasti litije

Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org