Lažna vijest

Nebeska trobojka stara četiri godine

Nebeska trobojka stara četiri godine
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
12.02.2020

Nebeska trobojka stara četiri godine

U nacionalističkom delirijumu brojnih regionalnih medija, nekima su počele da se priviđaju trobojke na nebu. I to ne bilo kakve, već trobojke od prije četiri godine.

Informaciju o pojavljivanju trobojke na nebu iznad Crne Gore prvi je objavio portal IN4S, 26.01. sa naslovom:

Poruka Đukanovićevom represivnom režimu: Nebo se prekrečiti ne može!  

Ova informacija objavljena je u kontekstu aktuelnih  događaja u Crnoj Gori, gdje su određene političke strukture organizovale crtanje trobojki po javnim površinama, a komunalne vlasti odgovorile njihovim uklanjanjem. 

Vijest sa IN4S-a ubrzo su prenijel i brojni regionalni mediji, tumačeći „poruku sa neba“ na isti način – kao poruku crnogorskim vlastima koje kreče trobojke. Među njima su portali: Srbin info, Pravda, Istokrs, Dešavanja u Bjeljini, Prijedor 24h, Srbija danas, Novosti, Republika, Informer, ASInfo, Skandalozno. 

Uz, u najmanju ruku diskutabilno tumačenje prirodne pojave kao poruke za crnogorske vlasti, u ovom slučaju je bitna još jedna stvar, a to je datum objavljivanja fotografije.  

Prostom pretragom na internetu lako je utvrditi da ova fotografija iz 2016. godine.  

Indikativno je to što je jedan od portala koji je prenio ovu informaciju, Srbija danas, prije četiri godine objavio istu fotografiju navodeći da se radi o nebu iznad Banja Luke.  

S obzirom na to da se radi o fotografiji koja je stara najmanje četiri godine, i da nebo nije dobilo boje trobojke iznad Crne Gore, tekst sa portala In4s ocjenjujemo kao lažnu vijest.  Tekstkovima sa portala koji su ovu vijest prenijeli (Srbin info, Pravda, Istokrs, Dešavanja u Bjeljini, Prijedor 24h, Srbija danas, Novosti, Republika, Informer, ASInfo, Skandalozno) dajemo ocjenu ''prenošenje lažnih vijesti''

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  Ocjenu ''prenošenje lažnih vijesti'' dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

(Raskrinkavanje.me)

 

 

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
12.02.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
IN4s: Lažna vijest Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Pravda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Istokrs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Desavanja u Bjeljini: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Prijedor 24h: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Republika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti ASinfo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Skandalozno: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 12 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 12 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 12 sati