Dezinformacija

Nije potvrđeno da je Hlorokin lijek protiv koronavirusa

Nije potvrđeno da je Hlorokin lijek protiv koronavirusa
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
21.04.2020

Nije potvrđeno da je Hlorokin lijek protiv koronavirusa

Dezinformacije i lažne vijesti o tome kako je lijek za koronu pronađen, svakodnevno čitamo u medijima. Ovog puta, vijest da se proizvodi lijek koji je spas protiv COVID-19 dolazi iz Srbije.

Informer je 18.04. objavio tekst sa naslovom

(FOTO) SRBIJA PROIZVELA LEK ZA KORONAVIRUS! U upotrebi od utorka!

U tekstu se navodi:

Kako Informer.rs saznaje Srbija je proizvela lek "Hlorokin" koji se pokazao kao najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa

Supstanca je juče stigla u Srbiju, a lek će već od utorka biti u upotrebi.

Ovaj Informerov tekst prenijelo je više regionalnih medija: Alo, ATV, N1 Info, Kragujevčani, Luftika, RTS, Republika, Kosovo Online, Blic, Kurir

Raskrinkavanje.me je već pisalo o ljekovima koje su mediji proglašavali ljekovima za COVID-19, hidroksiklorokinu, meflokinu, interferonu alfa 2b… Prije nekoliko dana i u bosanskim medijima se pojavila vijest o proizvodnji lijeka malcovir, o čemu su pisale kolege iz Raskrinkavanje.ba.

Nažalost, lijek za koronu još uvijek nije pronađen. Ipak mediji nastavljaju da objavljuju dezinformacije o “novim” ljekovima, iako je Svjetska zdravstvena organizacija dala svoj jasan odgovor na ovu temu.

Na njihovom sajtu pronaći ćete konkretne i vjerodostojne odgovore na temu COVID-19.

Do danas ne preporučuje se neki poseban lijek koji bi spriječio ili liječio novi koronavirus (2019-nCoV). Međutim, osobe zaražene virusom trebale bi dobiti odgovarajuću njegu za ublažavanje i liječenje simptoma, a one sa teškim bolestima imaće optimizovanu podržavajuću njegu. Neki specifični tretmani su pod istragom i biće testirani kroz klinička ispitivanja. SZO pomaže da se ubrzaju istraživački i razvojni napori sa nizom partnera ili partnerima.

Dakle, hlorokin nije lijek protiv koronavirusa. Lijek protiv koronavirusa u ovom trenutku ne postoji. Radi se na proizvodnji vakcine, rade se velika testiranja sa ljekovima svuda u svijetu kako bi se do pravog tretmana što prije došlo. Ne vjerujte svemu što pročitate u medijima.

Objavu sa portala Informer ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
21.04.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Informer: Dezinformacija Alo: Dezinformacija ATV: Dezinformacija N1: Dezinformacija Kragujevčani: Dezinformacija Luftika: Dezinformacija RT RS: Dezinformacija Republika.rs: Dezinformacija Kosovo Online: Dezinformacija Blic.rs: Dezinformacija Kurir: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 12 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 17 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan