Lažna vijest

Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Pogrešna slika - nemjerljiva šteta
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
16.09.2020

Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno pretučen, slomljene obje ruke, zgrozio je region, a oprečne informacije o tom događaju, brzinom svjetlosti, širile su se društvenim mrežama.

Nadležni organi u Srbiji, nakon velikog pritiska javnosti, ekspresno su  objavili da je za monstruozno nasilje u Jevrejskoj osumnjičen Ivan Kontić porijeklom iz Nikšića. Međutim iako je na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 12.09 , uz kontakt telefon, postavljena Kontićeva fotografija, mediji u toj zemlji danima su objavljivali slike čovjeka sa istim imenom i prezimenom koji nema veze sa ovim krivičnim djelom.

Tako je portal Srbin.info 12.09 u 23:07 objavio fotografiju na kojoj se ne nalazi osumnjičeni, uz naslov

"MOŽE MU SE Milogorac iz Nikšića bije po Novom Sadu i ponosi se zastavom Montenegra".

Fotografije istog mladića objavili su i Glas Javnosti, Media Portal, Svetionik, Srbija 24, Nacional, Crni Bombarder, Nedeljnik Afera kao i portali Srbija Danas, Informer, Mondo koji su članke sa ovim fotografijama izbrisali. Članci se mogu još uvijek vidjeti na sajtu Time.rs.

Mladić sa slike, takođe Ivan Kontić, ali godinu mlađi od osumnjičenog za pokušaj ubistva M.M u Novom Sadu, odmah se javio portalu Onogošt.me,  kako bi pojasnio da se ni kriv ni dužan našao na naslovnicama portala u Srbiji, te da je zbog prijetećih poruka na Fejsbuku bio primoran da ugasi profil na toj društvenoj mreži. Kontić, koji je zaposlen u firmi "Erlang" u Plužinama,  u izjavi za Onogošt je  poručio i da  mu je narušen ugled, pa će tvrdi, zbog  neodgovornog pisanja  i objavljivanja neprovjerenih informacija,  neko morati da odgovara.

"U šoku sam, prijaviću sve policiji, tužiću sve te medije, vidio sam i da ima medija iz Crne Gore koji su objavili da sam ja taj napadač. Sačuvao sam slike svake objave. Ja nemam nikakve veze sa tim optužbama , u stvari, ja u svom životu nikad nisam ni bio u Srbiji“, zaključio je  Kontić.

Ovim objavama dajemo ocjenu lažna vijest. Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
16.09.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Srbin.info: Lažna vijest Glas javnosti: Lažna vijest Media Portal: Lažna vijest Svetionik.com: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija 24: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Nacional Online: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Crni Bombarder: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Nedeljnik Afera: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 18 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 17 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana