Reciklaža

Šon Koneri, stara priča o Kosovu

Šon Koneri, stara priča o Kosovu
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
04.11.2019

Šon Koneri, stara priča o Kosovu

Vijest koja je izvučena iz naftalina...

Portal in4s objavio je 20. oktobra vijest sa naslovom "Šon Koneri: Kosovo je srpsko – to je logika''. 

U tekstu se dalje navodi: 

''Ne shvatam zašto je Kosovo poseban slučaj. Kako to oni mogu biti nezavisni, a mnogi drugi ne mogu. Zašto onda Škotska ne može da se odvoji od Velike Britanije?! Kosovo mora ostati u Srbiji. Sve je ovo licemerno – rekao je on na konferenciji za novinare, prenose Slobodni mediji".

Portal In4s objavio je ovu vijest sa 11 godina zakašnjenja. Umjesto navođenja izvora infomacije, u tekstu piše da je ovo ''rekao na konferenciji za novinare, a prenose slobodni mediji.'' 

Osim portala In4s, identičnu vijest su prenijeli i portali: Iskra, Srbija danas, espreso.rs, Tamo Daleko, Kurir, Portal Magacin, Pink.rs, A1info, Srbija24, Kutak Net i Novi Centar, većinom navodeći In4s kao izvor.

Vijest sa riječima i stavom slavnog glumca o pitanju Kosova prvi put je objavljena 2008. godine i može se naći na poznatom američkom portalu  nbcnews.com gdje se navodi nekoliko poznatih ličnosti koje su stale uz opoziciju koja je u tom trenutku bila protiv nezavisnosti te države.

Šon Koneri je nakon proglašenja nezavisnog Kosova izjavio da ''ne shvata zašto su neke pokrajine povlašćene da mogu dobiti nezavisnost u odnosu na druge''.

Recikliranje informacije koje su stare više od 10 godina, otežava provjeru njihove istinitosti, ali je Foreign Policy te 2008. godine objavio da su holivudske zvijezde negirale takve tvrdnje. 

"Holivudske zvijezde poput Džordža Klunija, Šona Konerija, Šeron Ston i Ričard Gir uvučene su u raspravu o pitanju nezavisnosti Kosova. Holivudske zvezde negirale su takve tvrdnje, ali senzacionalistički srpski list "Blic" tvrdi da zna bolje: baš kao što je Srbija pijun zapadnih sila, tako je i (Džordž) Kluni podlegao međunarodnom pritisku, negirajući svoju izjavu protiv nezavisnosti Kosova tek nakon što 'UN su vršile pritisak na glumca'"

S obzirom da portal in4s nije naveo datum otkad seže ova informacija, te da je čitaoce u zabludu da je u pitanju aktuelna izjava sa nekog aktuelnog događaja, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "recikLAŽA". 

Ocjenu "recikLAŽA" dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
04.11.2019
Ocjena:
Reciklaža
IN4s: Reciklaža Iskra: Reciklaža Srbija danas: Reciklaža Espreso: Reciklaža Tamo Daleko: Reciklaža Kurir: Reciklaža Magacin: Reciklaža Pink.rs: Reciklaža A1info: Reciklaža Srbija 24: Reciklaža Kutak Net: Reciklaža Novi Centar: Reciklaža

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 8 sati

Klikbejt
MMF nije rekao da  je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi

Iza naslova na portalu IN4S

01.07.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Centralna banka nije sakrila podatke o platnom prometu i kamatama

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila ekonomiju širom svijeta, pa su zato...

29.06.2020 prije 2 dana