Teorija zavjere

Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
11.08.2020

Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

 „DF potvrdio sumnje: Mandić igrač NATO-a!

Portal se na početku teksta bavi medijskim navodima o antitijelima lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića na COVID-19 i tvrdi:

„Kako naš portal ekskluzivno saznaje nije Bog taj koji je zaslužan za razvijanje antitijela već američka ambasada i NATO. Naime, strogo čuvana tajna je da su američki naučnici razvili eksperimentalnu vakcinu protiv COVID-19 virusa koji je trenutno dostupna izuzetno uskom krugu ljudi. U Crnu Goru je 11. jula stiglo 25 ovakvih vakcina, budući da je režim bio u strahu da bi neko od ključnih igrača mogao da bude van stroja u susret Parlamentarnim izborima.“

Udar ovim tekstom zastupa tezu da je Mandić NATO igrač, uz podsjećanje da je u tom kontekstu pominjan i u aferi Wikileaks.

Iako je sa pojavom koronavirusa plasirano mnoštvo raznolikih teorija zavjere, naročito onih u vezi sa vakcinom, portal Udar je objavio novu – da je vakcina već dostupna uskom krugu ljudi, kao i da je jedna od tih vakcina stigla u Crnu Goru.

Prema zvaničnim informacijama, vakcina protiv koronavirusa još nije dostupna, a trenutno je u različitim fazama kliničkog ispitivanja 26 vakcina kandidata, od kojih ni za jednu još nije potvrđeno da su sve faze uspješno okončane i da je spremna za masovnu proizvodnju.

Tvrdnja da je 11. jula u Crnu Goru već stigao određen broj vakcina, koje nijesu još ni proizvedene, nijesu utemeljene niti logične. Vakcinu protiv koronavirusa iščekuje čitav svijet, a crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović nedavno je saopštio da je Vlada Crne Gore potpisala dokument o nabavci buduće vakcine protiv korona virusa koja se bude otkrila, kao i da ćemo biti među prvim zemljama koja će je nabaviti.

Od koronavirusa razboljeli su se i neki od vodećih svjetskih lidera poput političara britanskog premijera Borisa Džonsona, mnogih svjetski poznatih ličnosti. Svi oni su, poput ostatka svijeta, bili na preporučenom liječenju, kućnom ili bolničkom, bez mogućnosti vakcinisanja – jer vakcina i dalje ne postoji.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
11.08.2020
Ocjena:
Teorija zavjere
Udar: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 18 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 17 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana