Manipulisanje činjenicama

Crna Gora još ne otvara granice zbog broja zaraženih, a ne zbog ''politike''

Crna Gora još ne otvara granice zbog broja zaraženih, a ne zbog ''politike''
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
29.05.2020

Crna Gora još ne otvara granice zbog broja zaraženih, a ne zbog ''politike''

Odluku Vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za jedan broj zemalja, među kojima nema Srbije i Bosne i Hercegovine, regionalni mediji su predstavili kao političku, fašističku i rasističku, zanemarujući zdravstvene aspekte koji su bili ključni faktor u opredjeljenju crnogorskih vlasti da granice sa brojnim državama, budu za sada zatvorene.

Da priča dobije političku konotaciju, dodatno su se potrudili političari iz Srbije i BiH ( konkretno Republike Srpske) povezujući tu odluku sa, kako tvrde, negativnim odnosom koji vlasti u Crnoj Gori ima prema srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), te kako su Srbi nepoželjni gosti u Crnoj Gori.

Na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje vlast u Crnoj Gori je odlučila da otvori granice za građane država koje imaju do 25 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika i to, kako je najavio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković znači slobodan ulazak za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Mađarske, Albanije i Grčke.

U obraćanju Markovića crnogorskim medijima povodom proglašenja “corona free” statusa za Crnu Goru nigdje eksplicitno nije pomenuto da je zabranjen ulazak iz Srbije i Republike Srpske kako tvrde regionalni mediji koji u svojim člancima  nigdje ne navode  epidemiološku situaciju u tim  državama.

“Milovi fašisti dozvolili ulazak svima u Crnu Goru, osim Srbima”

 “Ne može jadnije od ovoga- Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”

“Milo, rasista i srbomrzac-Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”

“Da li mogu pasti niže od ovoga-Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”

“Strašan skandal- Crna Gora  otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”

Ovo su samo neki od naslova koje su davali regionalni portali čije izvještaje prati pristrasno izvještavanje sa fašističkim i rasističkim primjesama,  neprimjerenim političkim konotacijama i selektivnim prikazivanjem činjenica od kojih se zanemaruje najbitnija da Srbija i dalje nema 25 ili manje oboljelih od koronavirusa na 100.000 stanovnika.

S druge strane problematičan je zaključak crnogorskih vlasti da Bosna i Hercegovina u cjelini ne ispunjava postavljeni uslov, ali podaci pokazuju da je epidemiološka situacija u entitetu Republika Srpska u trenutku donošenja ove odluke još uvijek bila znatno iznad propisanog praga.

Tvrdnje iz pojedinih članaka da je Crna Gora najavila otvaranje granica za sve osim za Srbe, ili da je zabranila ulazak građanima Srbije i BiH/RS nijesu istinite, jer je u tom trenutku najavljeno otvaranje granica za svega devet država.

Situacija prije samog objavljvanja naše analize je već drugačija. Na predlog Instituta za javno zdravlje, Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore donijelo je odluku da od 1. juna granice otvori za dvadeset pet država, među kojima se nalazi BiH. Ulazak stranaca u CG će biti omogućen i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva #COVID19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u CG.

O ovoj temi detaljno je već pisao naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba.

Objave sa selektivnim prikazivanjem činjenica imali su portali Blic, Nacionalist, Telegraf, Novosti, informer, Direktno, Alo, Snews, Mondo, RTS, Sputnik, Espreso, Objektiv, Republika, Kurir.

Njihove članke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
29.05.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Blic.rs: Manipulisanje činjenicama Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama Direktno.rs: Manipulisanje činjenicama Snews: Manipulisanje činjenicama Alo: Manipulisanje činjenicama Mondo.rs: Manipulisanje činjenicama RTV Vojvodine: Manipulisanje činjenicama Novosti: Manipulisanje činjenicama Sputnik: Manipulisanje činjenicama Kurir: Manipulisanje činjenicama Espreso: Manipulisanje činjenicama Republika.rs: Manipulisanje činjenicama Kurir: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo...

22.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je...

22.01.2021 prije 1 dan

Dezinformacija
“Vacuna show” je leglo dezinformacija

Društvenim mrežama sve više kruže slične, netačne tvrdnje o lažnom vakcinisanju...

21.01.2021 prije 2 dana