Dezinformacija

EU nije zabranila već ograničila izvoz medicinske opreme

EU nije zabranila već ograničila izvoz medicinske opreme
Dragan Koprivica
Autor
Dragan Koprivica
Objavljeno
24.03.2020

EU nije zabranila već ograničila izvoz medicinske opreme

Širenje COVID19 na Zemlje Zapadnog Balkana prouzrokovalo je i širenje velike količine dezinformacija. U mnoštvu lažnih narativa koji su šireni u ovom medijskom prostoru, ističu se oni koji imaju za cilj ugrožavanje kredibiliteta EU i vrijednosti koje ona baštini. Tako smo imali veliki broj objava portala iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Heregovine da je EU zabranila izvoz medicinske opreme van svojih granica.

Portal Sputnjik je 16.03. objavio tekst  pod naslovom:

 “Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni”

U tekstu se navodi:

“Od nedelje, 15. marta, pa u narednih šest nedelja, EU je zabranila izvoz medicinske opreme van Unije. Saopštila je to predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula fon der Lejen, ističući kako zabrana važi za celu teritoriju EU kako bi zadržala dovoljnih zaliha unutar bloka. Ostatak Evrope u koji se zaraza koronavirusom prelila upravo iz EU, tako neće moći da računa na respiratore, maske, rukavice, zaštitnu odeću...”

Sličnu informaciju, uz neke modifikacije objavljuju i portali: slonodnaevropa.org, infomer.rs, pvnovine.com, bnn.ba, elteboro.org, frontal.ba, izazov.com, borba.me, avaz.ba, mondo.rs, intermagazin.rs, standard.co.me, koreni.rs

Ovo su neki od naslova

Radio Slobodna Evropa:

EK zabranjuje izvoz medicinske opreme van EU

Informer:

SKANDALOZNO PONAŠANJE BRISELA USRED PANDEMIJE KORONE! EU brani Srbiji uvoz maski i respiratora!

Pljevaljske novine:

EU pala na ispitu, zabranjen izvoz medicinske opreme van Unije

Frontal:

Evropska komisija zabranila izvoz pojedine medicinske opreme van EU

Izazov:

Dačić za „Novosti“: Solidarnost u EU je utopija

Borba:

Retrogradna birokratija: Koronavirus razbio iluzije o Evropskoj uniji, vrijeme je da se okrenemo sebi!

Avaz:

Izetbegović za "Avaz": Odluku da se medicinska oprema nabavlja bez tendera trebalo je donijeti davno

Mondo:

OPOMENA IZ BRISELA: Ne zatvarajte se, zajedničko TRŽIŠTE JE KLJUČ!

 

Većina ovih portala se pozivaju na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon Lajen date u video poruci na tviteru 15. marta 2020. godine.

Međutim, predsjednica u svojoj poruci kaže: 'Širenje koronavirusa u EU veliki je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane. Moramo da im obezbijedimo zaštitnu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela. Radi se na tome da se potrebna oprema zadrži unutar Evrope, zbog čega je usvojena šema ovlašćenja za izvoz... To znači da medicinska oprema može da se izvozi u države koje nijesu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemalja članica EU. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema'.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

"Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih 2 miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije".

Imajući u vidu da su ovi mediji prenijeli samo dio izjave ili su tendencioznim naslovima čitaoce usmjerili na pogrešan zaključak koristeći djelimično tačne informacije ovim tekstovima dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.   

Autor:
Dragan Koprivica
Objavljeno:
24.03.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Radio Slobodna Evropa: Dezinformacija Informer: Dezinformacija Pljevaljske novine: Dezinformacija Bosnian National Network: Dezinformacija Frontal: Dezinformacija Izazov: Dezinformacija Borba: Dezinformacija Avaz: Dezinformacija Mondo: Dezinformacija Inter magazin: Dezinformacija Standard.co.me: Dezinformacija Koreni: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 17 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 17 sati