Pristrasno izvještavanje

Kako se mjeri glupost...

Kako se mjeri glupost...
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
22.07.2019

Kako se mjeri glupost...

Tekstovi o nivou svjetske inteligencije sa podacima o tome koji je narod „glup“, a koji „pametan“, preplavili su regionalne medije.

Tekst je 2. jula objavio bosanski portal klix.ba pod naslovom:

Stanovnici BiH na 60. mjestu na svijetu po kvocijentu inteligencije

Narednih dana vijest su prenijeli brojni domaći portali - Antena M, CDM, portal Analitika, RTCG, Standard, FOS media, IN4s, Slobodacg, Volim Podgoricu, Mladi Nikšića, Mladi Berana, Klix, b92, Vesti.net, Danas, Dnevna doza lepog, radio Luna, Naj student, Novi glas, BH portal, 021.rs, Srpska info, Vidovdan, Autonomija, The world news, Novi magazin, Monokl.

Podatke o nivou državnog IQ u zemljama regiona, koji varira od najvišeg u Sloveniji (99), do najnižeg u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, mediji su, u zavisnosti od države, tumačili na različite načine, pripisujući određenom narodu epitet „glupog“ ili „pametnog“.

Kako piše u izvornom tekstu, analiza je rezultat rada Ričarda Lina i Dejvida Bekera:

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Richard Lynn i politički istraživač David Becker s Tehnološkog univerziteta u Chemnitzu, a sve kalkulacije za harmoniziranje podataka raznih izvora su zabilježili u knjizi "The Intelligence of Nations" (London: Ulster Institute for Social Research, 2019)

Na internetu postoje brojni tekstovi o radovima Ričarda Lina, čija se istraživanja i studije uglavnom smatraju kontroverznim, zbog nehumanog i rasističkog pristupa.

Njegovi radovi i ranije su izazivali zanimanje, ali nailazili i na kritiku javnosti, kao, na primjer, kada je objavio prvu studiju o koeficientu inteligencije nacija, „IQ and the Wealth of Nations“ 2002. godine, ali i nakon objavljivanja studije prema kojoj muškarci u prosjeku imaju veći koeficient inteligencije od žena.

Da je riječ o kontroverznom autoru, govori podatak da je irski Univerzitet Ulster povukao titulu profesora emeritusa Ričarda Lina.

Titula profesora emeritusa dodjeljuje se akademicima u penziji koji su na određenom univerzitetu bili eminentni. Univerzitet je saopštio da je odluci prethodio propisan postupak i razmatranje svih relevantnih informacija.

Odluka je uslijedila nakon što je udruženje studenata pozvalo Univerzitet da prekine saradnju sa profesorom psihologije Linom, jer se zalaže za stavove koji su rasistički i seksistički.

Mediji prilikom objavljivanja nalaza raznih studija moraju voditi računa o tome da kredibilnosti autora i istraživanja koje objavljuju.

Pošto mediji nijesu dodatno istražili ovaj slučaj i čitaoce upoznali sa tim da je u pitanju kontroverzni autor i istraživanje koje sadrže diskriminatorske elemente zasnovane na poluinformacijama, neprovjerenim i naučno neutemeljenim, ovu objavu ocjenjujemo kao "pristrasno izvještavanje".

Ipak, Nedjeljnik.rs je dobar primjer kako se ova informacija mogla obraditi >>>

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "pristrasno izvještavanje" dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

(Raskrinkavanje.me)

 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
22.07.2019
Ocjena:
Pristrasno izvještavanje
Antena M: Pristrasno izvještavanje CDM: Pristrasno izvještavanje Portal Analitika: Pristrasno izvještavanje RTCG: Pristrasno izvještavanje Standard.co.me: Pristrasno izvještavanje FOS media: Pristrasno izvještavanje IN4s: Pristrasno izvještavanje Sloboda: Pristrasno izvještavanje Volim Podgoricu: Pristrasno izvještavanje Mladi Nikšića: Pristrasno izvještavanje Mladi Berana: Pristrasno izvještavanje klix: Pristrasno izvještavanje B92: Pristrasno izvještavanje Vesti net: Pristrasno izvještavanje Danas: Pristrasno izvještavanje Dnevna doza lepog: Pristrasno izvještavanje Radio Luna: Pristrasno izvještavanje Naj student: Pristrasno izvještavanje Novi glas: Pristrasno izvještavanje BH portal: Pristrasno izvještavanje 021.rs: Pristrasno izvještavanje Srpska info: Pristrasno izvještavanje Vidovdan: Pristrasno izvještavanje Autonomija: Pristrasno izvještavanje The world news: Pristrasno izvještavanje Novi magazin: Pristrasno izvještavanje Monokl: Pristrasno izvještavanje

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 2 dana

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 2 dana