Manipulacija saopštenjima i brojkama: Koliko vojnika čuva Svjetski ekonomski forum?

763

Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu okupio je svjetske lidere i u isto vrijeme pokrenuo lavinu teorija zavjere, na čijoj je WEF meti već duže vrijeme.

Ovoga puta, u toku trajanja foruma, na Fejsbuku se dijeli tvrdnja da je Švajcarska rasporedila 5.000 vojnika da obezbjeđuju ovogodišnji sastanak lidera.

„Nikad jače osiguranje WEF  Samita! Koga se boje bogataši? Deset dana prije izdanja 2023., vojska je započela radove na sigurnosnim instalacijama, priopćilo je u petak ministarstvo obrane. Kao i svake godine, vojska podržava civilne vlasti u kantonu Graubünden u pripremama za veliki događaj. Napominje se da je švicarski parlament obnovio odobrenje za 5.000 pripadnika švicarske vojske kako bi se zajamčila sigurnost oko 3.000 sudionika WEF-a za godine 2022. do 2024. Događaj na visokoj razini privlači bogate poslovne i političke osobe visokog profila iz cijelog svijeta , zajedno s akademicima i drugim čelnicima društva. Prošlogodišnjem izdanju nazočili su američki izaslanik za klimu John Kerry, Microsoftov mogul Bill Gates i predsjednik Ruande Paul Kagame. Došao je i Donald Trump dok je bio predsjednik SAD-a“, navodi se u objavi u kojoj je podijeljen i link sa portala Swiss info i fotografija sa neimenovanog sajta sa naslovom:

„Švajcarska će poslati 5.000 vojnika da štite sastanke na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu“.

Svakako, na skupu kojem učestvuju manje-više svi svjetski politički lideri obezbjeđenja neće faliti, ali je ipak istina nešto drugačija nego što je predstavljaju korisnici Fejsbuka.

Njuzvik, koji je analizirao slične objave na engleskom jeziku, je ukazao da je sve počelo od tvita u kojem je  podijeljen „skrinšot“ naslova o slanju 5.000 vojnika da obezbjeđuju forum, a koji je napravljen na sajtu Hal Turner Radio Show.

Ko je Hal Tarner?

Njuzvik objašnjava da je Hal Tarner, na čijem je sajtu objavljen naslov o slanju 5.000 vojnika u obezbjeđenje desničar i teoretičar zavjere koji je 2010. osuđen na 33 mjeseca zatvora zbog prijetnji trojici sudija. Tarner i njegov sajt su poznati po dijeljenju neistina poput onih da je NATO komandant Rodžer Klutije zarobljen u Ukrajini, o čemu je pisalo Raskrinkavanje kao i drugi svjetski fakt-čekeri

Naslov kaže jedno, članak drugo

U naslovu sa Tarnerovog sajta jasno se poručuje da će 5.000 vojnika obezbjeđivati ovogodišnji forum, ipak, u tekstu gdje se citira odluka švajcarske federalne vlade o obezbjeđivanju foruma precizno je navedeno da je vlada odredila gornju granicu od 5.000 vojnika koji mogu obezbjeđivati skup.

Da je 5.000 vojnika za obezbjeđenje maksimalna cifra, a ne zagarantovani broj vojnika koji će biti raspoređen, potvrđuje se na sajtu Švajcarskih oružanih snaga (SAF) gdje se može uočiti da ova odluka nije novost već da se odnosila i na prethonde skupove WEF-a.

„U 2023. oružane snage će opet podržati civilne vlasti kantona Graubunden u ispunjavanju bezbjednosnih zadatakapovezanih sa godišnjim skupom WEF-a“, navodi se na sajtu.

„Parlament je odobrio raspoređivanje maksimalno 5.000 vojnika za podršku civilnim poslovima od 2022. do 2024. WEF će se 2023. održati od 16. do 20. januara, misija vojske traje od 10. do 26. januara“, kaže se na sajtu oružanih snaga i dodaje se da će vojska učestvovati obezbjeđivanju objekata, ličnosti i vazdušnog prostora.

Napominje se i da vojska neće učestvovati u sprovođenju zakona koji su odgovornost policije.

Dakle, iako se brojka od 5.000 vojnika pominje u dokumentima o obezjeđenju foruma, ona je maksimalni određeni broj što ne znači da 5.000 vojnika obezbjeđuje skup političkih lidera, zbog čega objava sa Fejsbuka dobija ocjenu mannipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article