NATO komandant, Klutije, nije zarobljen u Ukrajini

4607
nato-komandant-lazna-vijest

Ratna propaganda vezana za agresiju na Ukrajinu se nastavlja. Ovog puta stiže “masna” priča o velikom ruskom neprijatelju koji je, navodno, pretprio veliki poraz. Naime, društvenim mrežama i čudnjikavim internet portalima kruži vijest da je NATO komandant, Rodžer Klutije, vođa savezničke kopnene komande, navodno zarobljen u Marijupolju.

Na jednom od takvih “medija”, koji su se pojavili uporedo sa ratom u Ukrajini, Žurnal.me, stoji naslov o zarobljavanju Klutijea, uz prateći tekst:

“Već treći dan brojni zapadni mediji javljaju da su ruske snage u Mariupolju zarobile glavnokomandujućeg NATO Savezničke kopnene komande (NATO Allied Land Command ) general-potpukovnika Rodžera Klotijera. Vijest djeluje kao neslana šala, ne s toga što SAD i NATO „nisu prisutni“ u Ukrajini, već što je jasno da ne bi čekali pad Mariupolja bez evakuacije po strogim protokolima. Mnoge pojedinosti, međutim, jasno ukazuju da se nešto krupno ipak dogodilo. Izostanak ozbiljnijeg demanta dodatno pojačava sumnje”.

U tekstu, koji je opširan i potkrijepljen nedokazivim materijalima, autor se poziva na francuske medije koji prenose riječi anonimnog Amerikanca koji boravi u Kijevu.

Sama ova konstrukcija rečenice je sama po sebi dovoljna da fakt-čekerima, baš kao i portalu Žurnal.me, probudi sumnju. Ali, sumnju u istinitost ovih informacija.

Tekst je prenio IN4S, koji je naveo da nema zvanične potvrde od strane Rusa.

Najinteresantnija stvar kod spornog teksta je to što sam autor od početka do kraja dokazuje da je Rodžer Klutije živ i da je u svojoj bazi u Izmiru, u Turskoj. Međutim, kroz tekst se ne pojavljuju linkovi, niti prateći sadržaji koji bi potkrijepili tu informaciju.

Ali, kratkom pretragom, zahvaljujući dobro napisanom, ali nažalost netačnom tekstu dolazimo do sljedećeg. Sam Klutije je na svom Linkedin nalogu objavio da su u pitanju lažne glasine.

Svoju tvrdnju, da je živ i zdrav, potkrijepio je i fotografijom sa NATO konferencije koja je održana u Izmiru. A, u objavama savezničke kopnene komande na Fejsbuku i Tviteru, iz više navrata se vidi sam Klutije. Ta konferencija održana je petog aprila.

Da NATO komandant nije zarobljen, pisao je i Politifact. I NATO je, kako prenosi USA Today, demantovao da je Klutije zarobljen.

Na portalu Žurnal.me, autor se poziva na nekoliko “zapadnih medija”, koji su navodno ušli u priču dokazivanja da je Klutije zarobljen. Jedan od njih je i Veterans Today, za koji se navodi da je američki medij. Pretragom ovog portala jasno je da je riječ o pro-ruskom propagandnom glasilu.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article