Svjetski ekonomski forum ne predlaže politiku ubijanja ljubimaca

757

Velika je vjerovatnoća da vlasnici ljubimaca ovih dan osjećaju ogorčenost ukoliko je do njih došla vijest o navodnoj namjeri Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), a odnosi se na eutanaziju pasa i mačaka.

Naime, na Fejsbuku više korisnika podijelilo je video u kom narator saopštava da ta međunarodna organizacija želi da sprovede politiku koja bi zahtijevala od vlasnika da izvrše eutanaziju životinja zbog njihovog navodnog štetnog uticaja i uloge u globalnom zagrijavanju.

“Svjetski ekonomski forum sada poziva na ubijanje milione mačaka i pasa širom svijeta u pokušaju smanjenja “ugljičnog otiska” koji “proizvode kao rezultat jedenja mesa”.

Rezultati obrnute pretrage videa pokazuju da je izvorno objavljen na vebsajtu Njuz Panč, a da je njegov autor Dmitri Bakster.

U tekstu tog portala se u nastavku navodi:

“Si-En-En, koji je uvijek prednjačio u nametanju globalističke agende, počeo je da poziva svoje gledaoce da izgladnjuju svoje ljubimce u pokušaju da se izbore protiv klimatskih promjena. CNN je nedavno objavio članak na svojoj veb stranici pod naslovom „ Naši kućni ljubimci su dio klimatskog problema. Ovi savjeti vam mogu pomoći da minimizirate njihove ugljenične otiske šap . U članku, liberalni sadisti na Si-En-En-u tvrde da ishrana bogata mesom mnogih kućnih ljubimaca izaziva oslobađanje gasova koji zagrijevaju planetu u atmosferu.ci mogu imati veoma mali uticaj.”

Si-En-En je zaista objavio krajem septembra članak, koji se pominje u tekstu Njuz Panča.  A u članku Si-En-En-a, pozivajući se na studiju iz 2017. godine koja je analizirala uticaj konzumiranja hrane pasa i mačaka na zaštitu životne sredine, navedeno je:

“Prema studiji objavljenoj 2017, hranjenje pasa i mačka stvara ekvivalent od oko 64 miliona tona ugljen-dioksida u SAD-u svake godine. To je otprilike istovjetno uticaju koji ima 13,6 miliona automobila na putu. A ukoliko bi naši krzneni prijatelji formirali svoju državu, našla bi se na 5. mjestu u globalnoj potrošnji mesa iza Kine, SAD-a, Brazila i Rusije, prema profesoru UCLA i autoru te studije Gregoru Okinu”.

Dakle, studija je konstatovala određen štetan uticaj kućnih ljubimaca na životnu sredinu. Međutim, tekstu i video Njuz Panča izostaje detalj iz teksta Si-En-En-a. U tom članku je eksplicitno navedeno da „oproštaj od svojih najboljih prijatelja nije odgovor“, što Njuz Panč nije prenio.

Autor studije, Gregori Okin, citiran u tekstu Si-En-En-a, u izjavi za PolitiFact je opovrgnuo ideju ubijanja kućnih ljubimaca.

“Ta tvrdnja je smiješna. Ne zagovaram tu ideju, niti znam nekog ko to podržava”.

Osim selektivnog prikazivanja informacija u tekstu Njuz Panča koje podržavaju navedene tvrdnje, autor spornog članka je dodatno pripisao Svjetskom ekonomskom forumu namjeru da donese međunarodnu odredbu koja bi zahtijevala “da većina vlasnika  sprovede eutanaziju kućnih ljubimaca”. Ipak, ta međunarodna organizacija nikada nije zagovarala tu ideju.

SEF je na svom vebsajtu objavio više izvještaja o pojavi “karbonskog otiska”, ali nijedan od tih članaka ne zagovara eutanaziju ljubimaca.

Naprotiv, ta međunarodna organizacija predlaže mjere koje vlasnici pasa i mačaka mogu primjenjivati kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu. Tako, u objavi iz juna 2017. godine, navedeno je:

“Suština je da izbori koji se odnose na ishranu vašeg ljubimca mogu imati implikacije na njegovo zdravlje, vaš novčanik i planetu. Možete imati i zdrav i održiviji pristup tako što ćete hraniti svog psa ili mačku hranom koja sadrži umjerene količine mesa i koristiti nusproizvode životinjskog porijekla, i hraniti svog ljubimca samo onom količinom hrane koja mu je potrebna za održavanje zdrave tjelesne težine”.

U drugoj objavi iz januara 2019, SEF se osvrnuo na ovo pitanje, predlažući vlasnicima ljubimaca upotrebu novopatentiranog “izuma”, odnosno hranu koja ima znatno manji uticaj na životnu sredinu.

“Yora hrana za pse je u četvrtak lansirala suvu hranu za pse, napravljenu od larvi crne muve, a u pokušaju da se uhvati u koštac sa “karbonskim otiskom šape” koji stvaraju kućni ljubimci u naciji koja voli životinje.

„Jedna od najboljih stvari koje možemo da uradimo za životnu sredinu je da smanjimo potrošnju mesa, ali do sada nije bilo mnogo opcija za naše četvoronožne prijatelje mesoždere“, rekao je Tom Niš, kreator koji stoji iza Yora hrane za pse”.

Dakle, nema dokaza da Svjetski ekonomski forum zagovara eutanaziju kućnih ljubimaca, kako je navedeno u tekstu Njuz Panč-a.

Pomenuti portal, za koji je i ranije utvrđeno da objavljuje dezinformacije, prvobitno je krajem novembra objavio vijest da klimatski aktivisti pozivaju vlasnike pasa da ubiju svoje ljubimce kako bi smanjili “karbonski otisak šape”. Fact-čeking tim PolitiFact-a je dokazao da je u pitanju dezinformacija, nakon čega je tvrdnja dobila svoju novu verziju, povezujući tu tvrdnju sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Zbog navedenih dokaza da informacija o namjeri Svjetskog ekonomskog foruma, koju su podijelili i korisnici Tvitera sa našeg i stranog govornog područja, nije tačna, objavu na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article