Svjetski ekonomski forum ne odobrava, niti propagira pedofiliju  

1052

Svjetski ekonomski forum (SEF) je posljednih sedmica targetiran kao glavni odgovorni za različite globalne probleme i upitne preporuke koje se kose sa elementarnim ljudskim pravima. 

Primjer je informacija da se SEF zalaže za legalizaciju pedofilije, koja se koordinisano dijeli na društvenim mrežama posljednjih dana. 

Vijest koju prati naslov “Svjetski ekonomski forum poručuje da će pedofili ‘spasiti čovječanstvo” objavili su portali Epoha i Provjeri.hr, a istu informaciju je podijelilo i više korisnika Fejsbuka. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,). 

U tekstu pomenutih portala iznosi se tvrdnja da je osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, Klaus Švab izjavio da je “pedofilija zapravo dar prirode”. 

“Svjetski ekonomski forum sada poziva na dekriminalizaciju seksa s djecom, tvrdeći da zakoni protiv “ljubavi s jazom u godinama”, poznatijoj kao pedofilija, “krše ljudska prava”.

Umjesto da bude pošast, epidemija pedofilije koja hara svijetom zapravo je “dar prirode” čovječanstvu, smatra Klaus Schwab čiji je Svjetski ekonomski forum izjavio da pedofile s razlogom stvara priroda u sve većem broju”.

Izvor za pomenutu tvrdnju je navodni istraživački rad, predstavljen u Davosu.

“Prema istraživačkom radu predstavljenom na WEF-u u Davosu, fenomen pedofila predstavlja pokušaj prirode da očisti zemlju i “spasi čovječanstvo” od same sebe. Prema akademskim podacima, daleko je manja vjerojatnost da će ljudi koji privlače maloljetnike proizvesti velik broj potomaka, a statistički je manja vjerojatnost da će takozvani “maloljetnici” s kojima imaju takozvane “veze” nastaviti i postati glave velikih obitelji”.

Ipak, pretraga ključnih riječi ne daje rezultate o sličnoj medijskoj objavi, niti dokaze da je istraživački rad predstavljen u Davosu ili da je Švab iznio takav stav o pedofiliji.

Tvrdnja potiče od portala Njuz Panč koji je 3. januara objavio sporni tekst, a koji su potom prenijeli brojni drugi strani portali. U članku Njuz Panča, za koji smo i ranije utvrdili da objavljuje lažne vijesti I dezinformacije, kao dokaz se ističe navodni tvit Svjetskog ekonomskog foruma kojim se poručuje da zakoni koji zabranjuju pedofiliju krše ljudska prava.

Na zvaničnom Tviter nalogu međunarodne organizacije nije moguće pronaći tu objavu.

U tekstu Njuz Panča, koji je preveden, a potom i objavljen na regionalnim portalima, navodi se članak Njujork Tajmsa iz 2014. godine, sa naslovom „Pedofilija: poremećaj, a ne zločin“, koji potpisuje profesorica Pravnog fakulteta u Rutgersu, Margo Kaplan.

Njuz Panč je za potvrdu svoje tvrdnje iskoristio dio u kom autorka navodi da „bez pravne zaštite, pedofil ne može rizikovati da traži liječenje ili da otkrije svoj status bilo kome radi podrške“.

Međutim, ispod tog paragrafa, Kaplan, specijalizovana za krivično i zdravstveno pravo i seksualne zločine, takođe je napisala da bi trebalo da postoje ograničenja građanskih prava dijagnostikovanim pedofilima u skladu sa potrebama drugih pojedinaca:

“Nema sumnje da proširenje zaštite građanskih prava na osobe sa pedofilijom mora biti odmjereno u odnosu na zdravstvene i bezbjednosne potrebe drugih, posebno djece. Razumljivo je da pedofil ne bi trebalo da bude angažovan kao učitelji u razredu. Ali i ADA i Zakon o rehabilitaciji sadrže izuzetke za ljude koji „nisu na drugi način kvalifikovani“ za posao ili koji predstavljaju „direktnu prijetnju po zdravlje i bezbjednost drugih“ koja se ne može eliminisati razumnim prilagođavanjem”.

Da je informacija o navodnom odobravanju pedofilije netačna, utvrdili su i fakt-čeking timovi Rojtersa, Ful Fakta, AFP-a, AP Njuz, Lid Storis.

Zaduženi za odnose sa javnošću I medije u SEF, Yann Zopf je, u izjavi za Rojters i AP, potvrdio da je u pitanju lažna vijest, a da ta organizacija nije nikada predstavila u Davosu istraživanje, niti da je Švab ikada rekao da je pedofilija “dar prirode”.

Iz tog razloga, medijske i objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article