Analiza narativa

Koriste se vanredne prilike za širenje opasnih narativa

Koriste se vanredne prilike za širenje opasnih narativa
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
27.03.2020

Koriste se vanredne prilike za širenje opasnih narativa

Pandemija koronavirusa je početkom marta došla prvo u region, a zatim i u Crnu Goru. Nju, u eri društvenih medija, prati i infodemija, oličena u širenju lažnih informacija panike i straha.

Crnogorski uticajni mediji su do sad uglavnom odgovorno odigrali svoju društvenu ulogu. Držali su se zvaničnih informacija i uzdržavali su se od objavljivanja glasina, pretpostavki i neprovjerenih informacija.

Neki čitani portali su odlučili i da uvedu nepopularnu, ali potrebnu mjeru ukidanja komentara u realnom vremenu, i na taj način pomogli da se ograniči širenje različitih negativnih uticaja.

Međutim, na desnom i tabloidnom kraju medijske scene, poznati dezinformacioni akteri su, ranije poznate, antidemokratske i antizapadne narative  „prepakovali“ i prilagodili situaciji izazvanoj koronavirusom.

I dio korisnika društvenih medija doprinosio je širenju lažnih vijesti, diskriminacije i stigme. Neki su to činili iz neznanja, postajući nesvjesni proliferatori dezinformacija. Međutim, postoje i oni koji su svjesno promovisali teorije koje su u suprotnosti sa naučnim i stručnim zaključcima i zagovarali diskriminatorne prakse.

U nastavku dajemo najvažnije zaključke o štetnim narativima i dezinformacijama koje je tim Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio na osnovu monitoringa koji sprovodimo kroz projekat Raskrinkavanje.me. Zaključci se odnose pojave koje smo zabilježili u periodu od 10. do 25. marta.

Infodemija koronavirusa je u Crnoj Gori počela mitovima o prenošenju bolesti i netačnim savjetima za njeno sprečavanje i liječenje.  Najopasniji uvezeni narativ je ovaj da koronavirus nije opasan. Zatim su se proširile dezinformacije o skrivanju stvarnog broja zaraženih.

Pandemija koronavirusa poslužila je mnogim regionalnim medijima za širenje rasističkih stereotipa, a nakon eskalacije epidemije u Tuzima i u Crnoj Gori, internet fašisti skriveni iza lažnih imena i pokušaja satire, širili su opasne, i nadamo se, kažnjive narative o albanskom narodu.

Vlada Crne Gore je počela da objavljuje podatake o licima u obaveznoj samoizolaciji, što smo ocijenili kao lošu odluku koja je dala vjetar u leđa „online milicijama“ koje su krenule u stigmatiziranje građana i analizu njihovih privatnih života. Čak je pokrenuta je i aplikacija koja ima za cilj mapiranje lokacija onih koji su u samoizolaciji.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je obustavila ulične procesije, ponudila pomoć i prihvatila vladine mjere, dok su, te iste mjere, neki njeni predstavnici drugačije razumjeli: promovisali su opasne teorije o otpornosti kašičice za pričešće na koronavirus, i o profilaktičkom efektu crkvenih zvona, održavali vjerske skupove, a neki čak i ilegalno prelazili granicu. Tako je SPC širila dva narativa koja su često bila kontradiktorna.

Infodemiju karakteriše i intenzivan anti-EU narativ, koji je, na ovi prostorima, eskalirao nakon izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o nepostojanju evropske solidarnosti. Glavna teza ovog narativa je da je EU ostavila na cjedilu Zapadni Balkan. Širenje je dalje nastavljeno kroz netačne priče o zabrani izvoza medicinske opreme od strane EU.

Tu su i poznati anti-NATO narativi, koji prate godišnjice intervencije u SRJ. Priče o zločincima, hitlerovcima i ubicama, potkrijepljeni poznatim lažnim brojevima i izjavama žive svoje uobičajeno proljeće na Balkanu. Ovaj put su i osnažene teorijama zavjere vezanim za vojnu vježbu koja je bila planirana za ovo proljeće i koja je zbog pandemije odložena, ali narativom da je Crna Gora “utamničila” ruske turiste i onemogućila njihov povratak u zemlju.

Raskrinkavanje.me će se u narednom periodu, nastaviti sa monitoringom i objavljivanjem zaključaka o ovim pojavama. Pozivamo tužilaštvo da se i ono detaljnije pozabavi ovim i provjeri da li u nekim objavama ima elemenata krivičnog djela. A građane pozivamo na oprez, pažljivo čitanje, filtriranje informacija i korišćenje kredibilnih izvora.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
27.03.2020
Raskrinkali smo:
Analiza narativa

Posljednje objavljene analize

Stav
Udar na 13. jul zahtijeva adekvatan odgovor!
Stav

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva državne organe da u hitnom roku otkriju i...

24.05.2020 prije 2 dana

Stav
NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.
Stav

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 2 dana

Stav
V Kako se protiv dezinformacija bore prosvijećena društva?
Stav

Državni organi Crne Gore se nijesu na odgovarajuću način suprotstavili višegodišnjoj ...

24.05.2020 prije 2 dana