Lažna vijest

NATO baza neće biti u Crnoj Gori

NATO baza neće biti u Crnoj Gori
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
11.10.2018

NATO baza neće biti u Crnoj Gori

Godinama traju spekulacije da će NATO graditi baze u Crnoj Gori i zemljama regiona.

Mediji su u julu objavili tekst pod naslovom “NATO bazu gradiće na Sinjajevini”, pozivajući se na beogradski list Politika. U tekstovima se navodi:

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na planini Sinjajevini, na sjeveroistoku države, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze.

U tekstu se navodi da je novinar Sinjajevinu posjetio “nakon što je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo da će na ovoj planini, pokraj Savinog jezera, jedinog izvorišta Sinjavine, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze”.

Tekst iz Politike prenijeli su portali PCNEN, Mondo, IN4S, Novosti, Blic, RTV Vojvodina, Informer. 

Tragom ove informacija smo provjeravali:

  • Da li je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo da će “na ovoj planini, pokraj Savinog jezera, jedinog izvorišta Sinjavine, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze”?

Pretragom medijskih sajtova zaključili smo da su se navodi o izgradnji NATO baze na Sinjajevini periodično pojavljivali u medijima.

Prema navodima TVCG, koja se u emisiji “Magazin” bavila ovom tematikom, početkom ove godine Ministarstvo odbrane je pojasnilo da je Vlada još 2013. obavezala tu institucije uz MUP I Ministarstvo održivog razvoja da utvrde kakav bi bio poligon za bojno gađanje i uništavanje ubojnih sredstava. Godinu kasnije Ministarstvo odbrane i Uprava za imovinu su bili zaduženi za nalaženje adekvatne lokacije.

Ministarstvo je još tada saopštilo da na Sinjajevini neće uništavati viškovi naoružanja, što je u njihovom domenu, već neeksplodirana ubojna sredstva, uglavnom zaostala iz Drugog svjetskog rata, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Direktorata za vanredne situacije.  

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je u maju ove godine, ali i nekoliko dana nakon objavljenog teksta u Politici, u Skupštini pojasnio:

"Vojska treba da ima neki poligon negdje u Crnoj Gori gdje može da vježba. Izdvojena je lokacija na Sinjajevini koja može da zadovolji za potrebe poiigona. Ovaj lokalitet bi se koristio isključivo za obuku vojske, s obzirom da nema lokacije koja bi se koristila za te svrhe. Poligon će se koristiti samo nekoliko dana kada lokalno stanovništvo ne boravi u okolnim katunima”, kazao je Bošković na sjednici parlamenta posvećenoj poslaničkim pitanjima, navodeći da se u Crnoj Gori ne planira izgradnja objekata za uništavanje oružja NATO-a.

S obzirom da je informaciju o gradnji NATO baze demantovale zvanične institucije i organizacije, tekst Politike ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok tekstove objavljene na portalima Mondo, IN4S, Novosti, Blic, RTV Vojvodina, Informer ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

Pored ovih spekulacija da će se baza graditi na Sinjajevini, u medijima se pojavila vijesti i da će NATO baza biti i u Tivtu.

Pozivajući se na albanski portal “Nekomb”, domaći i regionalni mediji objavili su:

Eks­per­ti iz Pen­ta­go­na su iden­ti­fi­ko­va­li dvi­je ba­ze iz ere Hlad­nog ra­ta kao od­go­va­ra­ju­će za no­vu stra­te­gi­ju. Jed­na je u mje­stu Ku­čo­va, a dru­ga u Tiv­tu, u Cr­noj Go­ri. Po­li­tič­ki cilj iz­grad­nje dvi­je no­ve ba­ze, po­seb­no u mje­stu Ku­čo­va, je­ste da Ame­ri­kan­ci ima­ju ne­za­vi­snost u slu­ča­ju ope­ra­ci­ja u re­gi­o­nu Me­di­te­ra­na, ali i na Bli­skom is­to­ku

Albanski portal “Nekomb” nije u tekstu naveo zvanični izvor već je napisano da ovu informaciju saznaju iz neimenovanih diplomatskih izvora.

Tekst su prenijeli dnevni list PCNEN, Dan, IN4S, Sputnik, Novi Standard, Sloboda.

S obzirom da je "Nekomb", koristio neimenovane izvore čiju vjerodostojnost nije moguće provjeriti, provjeravali smo:

  • Da li je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo da će se graditi NATO baza u Tivtu

Provjerom smo utvrdili da je informaciju da će se u Tivtu graditi NATO baza, demantovalo je i Ministarstvo odbrane i portparol NATO-a Pjers Kazale u izjavi za TV Vijesti.

"NATO ne gradi vojne baze na Balkanu, već planira da uloži 51 milion eura u modernizaciju postojeće vazduhoplovne baze u mjestu Kučova u Albaniji. Novac će biti utrošen za unaprjeđenje infrastrukture u bazi, uključujući i prostor za skladištenje goriva", kazao je Pjers Kazale, portparol NATO-a.

Nakon toga, tekst sa albanskog portala više nije bio dostupan.

Pitali smo portal "Nekomb" zašto je tekst uklonjen, međutim nijesmo dobili odgovor.

U domaćim medijima ova informacija nije ispravljena.

S obzirom na rezultate provjere koji su pokazali da informacije o izgradnji NATO potiču iz neimenovanih izvora, kao i da su ih zvanične institucije i organizacije dematovale, tekst iz dnevnog lista "Dan" ocjenjujemo kao lažnu vijest, a tekstove sa portala PCNEN, IN4S, Sputnik, Novi Standard, Sloboda kao prenošenje lažne vijesti

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
11.10.2018
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Politika.rs: Lažna vijest PCNEN: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Mondo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Blic.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Ekspres: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Dan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Sputnik: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Novi Standard: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Sloboda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti PCNEN: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 17 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 17 sati