Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica boravili su na Kubi i nakon pet dana digli su sidra. Njihov dolazak nadomak obala SAD viđen je isprva kao opasnost, ali iako su bili na oko 150 kiliometara od Floride iz Pentagona je saopšteno da na to ne gledaju kao na prijetnju. Zapravo se radi o pokazivanju mišića usljed ruske agresije u Ukrajini i nakon što je predsjednik SAD, Džo Bajden, dozvolio Ukrajincima da djelimično koriste američko naoružanje za napade na ruske teritorije. 

Na internetu se pojavio video koji navodno prikazuje kako ruske snage izvode vježbe u blizini Kube. Video prate navodi: (arhivirano: ovdje

Rusija izvodi pomorske vežbe koristeći nuklearne podmornice na samo 100 km od obale Floride. 

Međutim, ovaj snimak je star šest godina i nastao je u Rusiji. Na njemu se u desnom gornjem uglu može vidjeti logo VOA, iliti Voice of America, koji je izvijestio o ruskim vojnim vježbama u maju 2018. Ispod originalnog snimka na Jutjubu piše:  

“Ruska podmornica na nuklearni pogon u utorak je uspješno testirala četiri interkontinentalne balističke rakete, saopštila je mornarica. 

Mornarica je saopštila da je podmornica, nazvana Jurij Dolgoruki po srednjovjekovnom knezu koji je osnovao Moskvu, lansirala rakete Bulava u jednoj salvi sa potopljenog položaja u Bijelom moru. 

Lažne bojeve glave koje su rakete nosile dostigle su svoje mete za vježbanje na suprotnoj strani Rusije – strelište Kura na dalekom istoku poluostrva Kamčatka. 

Vježba je označila prvo istovremeno lansiranje četiri rakete Bulava, koje mogu da nose više nuklearnih bojevih glava i imaju domet do 9.300 kilometara (oko 5.770 milja). 

Bulava rakete je naručila ruska mornarica nakon dugog ciklusa razvoja. 

Ruski zvaničnici su rekli da raketa ima brži start od svojih prethodnika, pomažući joj da izbjegne raketnu odbranu. 

Jurij Dolgoruki je jedna od tri nove podmornice klase Borej koje ruska mornarica ima. 

Još pet takvih podmornica je u izgradnji kako bi se postepeno zamijenile neke od starijih sovjetskih podmornica.” 

Isti snimak kao na našem govornom području, sa istim navodima, pojavio se i na engleskom i, kako piše USA Today, za kratko vrijeme je postao viralan. 

Ali, s obzirom na to da je jasno da se ne radi o aktuelnom snimku, te da se radi o vježbi iz Rusije od prije šest godina, sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article