Kako se finansiramo?

 

Centar za demokratsku tranziciju je izdavač i osnivač platforme Raskrinkavanje.

Najviši organ CDT-a je Skupština koju čine svi članovi organizacije.

Aktivnostima Izdavača (CDT) Raskrinkavanja koordinira Izvršni odbor. Izvršni odbor ima pet članova i predstavlja kolektivnog direktora. Svaki član odbora ima precizno definisane dužnosti koje se tiču koordinacije, predstavljanja organizacije, monitoringa rada zaposlenih, treninga i mentorstva.

Izvršni odbor čine izvršni direktor Dragan Koprivica, programska direktorica Milica Kovačević, zamjenica izvršnog direkora Milena Gvozdenović i generalna sekretarka Aleksandra Grdinić.

Izvršni direktor CDT-a kooridnira programske i finansijske aktivnosti organizacije i komunikaciju organizacije sa okruženjem.

Izdavač Raskrinkavanja, CDT, je nevladina organizacija osnovana 22. avgusta 2000. i upisana u Registar nevladinih organizacija Crne Gore pod brojem 819.

U skladu sa crnogorskim zakonodavstvom nevladine organizacije imovina CDT-a koristi se isključivo za ostvarivanje ciljeva organizacije i ne može se raspodjeljivati osnivačima, članovima, članovima organa nevladine organizacije i zaposlenima, kao i srodnicima ovih lica.

CDT kao osnivač Raskrinkavanja poštuje sve standarde transparentnosti rada nevladinih organizacija, objavljuje detaljne programske i finansijske godišnje izvještaje. Pored objavljivanja godišnjih izvještaja o radu, objavljujemo i sve tekuće projekte, iznose sredstava i donatore u cilju dostizanja potpunih standarda transparentnosti rada NVO-a.

Raskrinkavanje se finansira kroz projekte koji su podržani od međunarodnih donatora i tehnoloških kompanija. Prilikom ugovaranja saradnje poseban akcenat je na očuvanju apsolutne uređivačke nezavisnosti, bilo da je u pitanju izbor tema i članaka koji su predmet analize ili metodologija analiziranja i ocjenjivanja predmetnog sadržaja.

Aktivnosti Raskrinkavanja su se do sada finansirale kroz projekte NED-a, Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), Ministarstva vanjskih poslova Holandije, Ambasade SAD u Podgorici, kao i kroz prihode ostvarene kroz Fejsbukov program za provjeru činjenica – Third Party Fact checking progam.

Prihod CDT-a za 2022. godinu iznosio je 576 370 eura, od čega je za aktivnosti Raskrinkavanja opredijeljeno 150 000 eura. Fejsbukov program za provjeru činjenica – Third Party Fact checking program realizuje se preko firme Praxis koja je u većinskom vlasništvu CDT-a, a po tom osnovu Praxis je CDT-u prošle godine donirao 200 000 eura.

Godišnje izvještaje o radu CDT-a i informacije o svim tekućim projektima i donatorima možete pronaći ovdje.