Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Dio smo Međunarodne mreže za provjeru informacija (International Fact-Checking Network – IFCN) kao i regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija – SEECheck čije su članice organizacije koje vode slične platforme: Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, KRIK i Fake news tragač iz Srbije, Faktograf iz Hrvatske, MOST iz Makedonije i Oštro iz Slovenije.

Članice SEECheck mreže prepoznale su da rastući problem dezinformisanja javnosti ne poznaje državne granice, da svaka medijska manipulacija kroz onlajn prostor nalazi svoj put do medija u svim zemljama regiona. Sve članice mreže podupiru kvalitetno novinarstvo i profesionalne medije kao stubove demokratije, slobodnog i pravednog društva i svojim radom doprinose da građani kritički posmatraju i konzumiraju medijski sadržaj te da razlikuju kredibilne medijske izvore od onih koji to nijesu.

Partneri smo Facebooka za Crnu Goru, u okviru njihovog Third Party Fact-Checking programa koji trenutno ima 70 učesnika koji provjeravaju činjenice na 50 jezika širom svijeta.

Vjerujemo da su shvatanja da “medijima ne treba vjerovati” pogrešna i opasna, jednako kao i nekritičko prihvatanje svega što se u medijima može čuti, vidjeti i pročitati, kao i da je svaka dezinformacija, bez obzira na izvor iz kojeg potiče i medij koji je prenese, štetna za demokratiju i društvo u cjelini.

Zato analiziramo medijske sadržaje i objave na društvenim mrežama iz oblasti međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije, za koje postoji sumnja da mogu sadržati netačne informacije, dezinformacije, lažne vijesti ili druge oblike manipulacija.

Temeljno provjeravamo sumnjive informacije i njihove izvore kroz poštovanje metodologije koju smo razvili u saradnji sa partnerima i koja nam pruža osnovu za ocjenjivanje medijskih sadržaja upitne kredibilnosti.

Pored ocjena pojedinačnih medijskih objava periodično pripremamo i zbirne analize stanja koje se tiču medijskih manipulacija u oblastima koje Raskrinkavanje pokriva.

Otvoreni smo za sve predloge građanki i građana koji žele da provjerimo sumnjive sadržaje i objave kao i za medijske kuće koje žele da kroz saradnju doprinesemo povećanju kvaliteta njihovih sadržaja.

Raskrinkavanje poštuje Kodeks novinara i novinarki Crne Gore i međunarodne standarde profesionalnog novinarstva. Naši novinari i istraživači ne smiju biti partijski angažovani niti učestvovati u bilo kakvoj izbornoj ili bilo kojoj drugoj kampanji zagovaranja koja bi mogla da uzrokuje stvaran ili prividan sukob interesa.

Ukoliko se utvrdi smo pogrešno ocijenili medijski izvještaj i/ili zasnovali ocjenu na pogrešnim informacijama, grešku ćemo javno priznati i istu ispraviti.

Ispravka greške se vrši tako što se u originalnoj analizi ispravlja sporni dio i/ili ocjena, u tekst analize dodaje se istaknuta napomena o tome da je analiza naknadno mijenjana. Napomena sadrži jasne navode o tome šta je u analizi promijenjeno i na osnovu kojih novih informacija, kao i datum kada je promjena nastala. Smatramo da je ovakvo postupanje pri ispravljanju grešaka model koji treba podsticati u medijskom diskursu i djelovanju, kako bi se građanima/kama uvijek pružile precizne, tačne i aktuelne informacije. Rješavanje žalbi se  radi u roku od jednog radnog dana, osim ako nije potrebna dodatna provjera koja može trajati duže od toga.

Takođe, i naše ocjene objava sa Facebooka mogu biti osporavane od strane izdavača, ili izdavač može ispraviti netačnu objavljenu informaciju, u skladu sa pravilima i procedurama Facebooka koje su dostupne ovdje. https://www.facebook.com/business/help/997484867366026?id=673052479947730

Raskrinkavanje je verifikovani potpisnik Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i u svom radu se pridržava odredbi ovog kodeksa.  Ukoliko smatrate da je Raskrinkavanje svojim radom prekršilo ovaj kodeks, možete uputiti žalbu IFCN-u na ovom linku. Ovdje možete pronaći i IFCN Code of principles, na kojem možete vidjeti vrijednosti koje poštujemo i za koje se zalažemo.