Izdavač: Centar za demokratsku tranziciju (CDT)

Za izdavača: Dragan Koprivica

Adresa: Master kvart, Lamela F, IX sprat, 81000 Podgorica

E-mail: raskrinkavanje.me@gmail.com

Glavni i odgovorni urednik: Darvin Murić  (darvin@cdtmn.org)

Izvršna urednica: Jelena Jovanović (jelena.j@cdtmn.org

Tim Raskrinkavanje.me:

 

Darvin Murić je novinar sa dugogodišnjim iskustvom u crnogorskim medijima. Karijeru je započeo u portalu Vijesti online. Najveći dio novinarske karijere proveo je kao novinar političke rubrike u Nezavisnom dnevniku Vijesti izvještavajući i pišući o parlamentu, vladi, političkim partijama, izborima, korupciji, NATO, EU. Bivši je zamjenik glavnog i odgovornog urednika portala Pobjeda.me. Završio je Fakultet političkih nauka, smjer novinarstvo, u Podgorici.  Alumnista je Inernational visitor leadership programa (IVLP), odnosno Edward R. Murrow programa za novinare koji organizuje američki Stejt Department tokom kojeg je prošao obuku za borbu protiv dezinformisanja.

Jelena Jovanović je po struci novinarka, sa iskustvom rada u online medijima. Završila je Fakultet političkih nauka, smjer novinarstvo, u Podgorici. Radi kao izvršna urednica na sajtu Raskrinkavanje.me. Kroz aktivno članstvo u Društvu profesionalnih novinara Crne Gore učestvuje na brojnim obukama i treninzima iz oblasti novinarstva, a ujedno radi i kao saradnica na projektima. Radila je kao stažistkinja u Evropskom pokretu u Crnoj Gori.

Nina Đuranović se profesionalno usavršavala u oblasti komunikacija i istraživanja. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, smjer novinarstvo. Stažirala je u nevladinoj organizaciji Centar za monitoring i istraživanje i stekla značajno iskustvo u nadgledanju izbornih procesa u Crnoj Gori i Evropi. Profesionalno usavršavanje je započela u agenciji za odnose sa javnošću PR & Media Consultancy. U agenciji za istraživanje javnog mnjenja DeFcato Consultancy bila je angažovana kao saradnica za komunikacije i istraživanja. Radi kao istraživačica i autorka analiza na platformi Raskrinkavanje.me.

Marko Vukajlović je novinar sa 10 godina iskustva u domenu medija i marketinga. Karijeru je započeo na PRVA TV, gdje je radio kao novinar, urednik i voditelj. Nakon toga, znanja je usavršavao u marketingu, u najvećoj crnogorskoj IT kompaniji – Bild Studio. Autor je i kreator brojnih informativnih kampanja i dokumentarističkih video sadržaja. Radio je kao autor i voditelj dva podkasta, radio emisije i dugogodišnji frilenser lokalnih portala. Svoje iskustvo gradio je i u vodama PR-a, kao prvi kontakt sa medijima u svijetu muzičke i festivalske produkcije.

Jasmin Murić je biolog sa bogatim iskustvom u zaštiti životne sredine. Završio je Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, odsjek za biologiju. Nakon toga, više od deset godina je angažovan na poslovima koji se tiču politika životne sredine i klimatskih promjena, pripreme i implementacije projekata iz te dvije oblasti, finansiranih iz EU i drugih stranih i domaćih fondova. Posjeduje stručno znanje i u oblasti evropskih integracija, sticano kroz rad u Direkciji za upravljanje EU fondovima Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i kroz koordinaciju brojnih prekograničnih projekata u nevladinim organizacijama Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Green Home. Osim toga, radio je i u kompaniji Arhimed, kao dio tima za praćenje i arhiviranje medijskih objava svih domaćih televizija i portala.

Dragan Koprivica je izvršni direktor CDT-a. Zajedno sa kolegama iz regiona učestvovao je u razvoju metodologije za provjeru činjenica koju danas koriste Raskrinkavanje.ba, Raskrikavanje.rs i Raskrinkavanje.me. Od 2018. godine, kada je CDT pokrenuo fact-checking portal Raskrikavanje.me, Dragan analizira proizvode fact-checkinga i razvija analitičke i zagovaračke dokumente kojima CDT utiče na javne politike u ovoj oblasti. U fokusu njegovog interesovanja su lažni i propagandni narativi plasirani od inostranih aktera. Certifikovani je trener za borbu protiv dezinformacija. Dragan je aktivan u civilnom sektoru više od 20 godina.

Milica Kovačević je programska direktorica CDT-a. Koordinira CDT program Demokratsko društvo koji je usmjeren na suprotstavljanje štetnim vanjskim uticajima i medijskim manipulacijama. U fokusu njenog interesovanja su ekonomski, politički i medijski uticaji autoritarnih zemalja u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu. Certifikovana je trenerica za digitalnu sigurnost. Radi istraživanja i piše analize za Raskrinkavanje.me.

Dio našeg tima čine i brojni honorarni saradnici sa značajnim novinarskim iskustvom.