U znak solidarnost s Palestincima u Pojasu Gaze protiv čijeg pokreta Hamas ratuje Izrael, Huti gađaju brodove u Crvenom moru. 

Napadi Huta poremetili su globalni transport kroz Suecki kanal primoravajući kompanije da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko Južne Afrike. 

Ove napade često prate i dezinformacije.  

Posljednjih dana na društvenoj mreži Treds pojavio se snimak (arhivirano ovdje) broda u plamenu, za koji se tvrdi da je upravo djelo Huta: 

“Huti su udarili još jedan izraelski kontejnerski brod”, piše u objavi.

U pitanju je, kako smo zaključili pretragom fotografije izvučene iz videa, singapurski brod za prevoz kontejnera koji se zapalio blizu Šri Lanke još prije tri godine. 

Originalni snimak dostupan je na Ju Tjub kanalu vazduhoplovnih snaga Šri Lanke. Na tom snimku može se uočiti digitalni vodeni žig u vidu njihovog logotipa, koji se pojavljuje i na snimku objavljenom na Tredsu, iako je umanjen kontrast. 

Do zapaljenja broda je došlo uslijed hemijske eksplozije. 

Brojni su i mediji koji su prenijeli ovu vijest, između ostalog i AFP.  

Na njihovom Ju Tjub kanalu takođe se nalazi snimak incidenta, uz opis: 

“Singapurski brod za prevoz kontejnera zahvaćen je plamenom blizu glavnog grada Šri Lanke, Kolomba, nakon hemijske eksplozije, prema navodima mornarice Šri Lanke. Posada MV X-Press Pearl broji 25 članova koji su bezbjedno evakuisani, a jedan član je hospitalizovan sa lakšim povredama”. 

Od intenziviranja odnosa na Bliskom istoku, internet prostor, a naročito društvene mreže, preplavnjen je dezinformacijama. 

Svakako, video koji se dijeli na Tdresu ne prikazuje izraelski kontejnerski brod koji su napali Huti, već, kako smo pojasnili singapurski brod u plamenut uslijed hemijske eksplozije. 

Zbog toga objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article